7 причини за подуване на корема, които нямат нищо общо с храната

И как да се справите с досадното подуване

7 причини за подуване на корема, които нямат нищо общо с храната

Обикновено всички свързваме подуването на корема с храната, в което има логика. Всичко от боб, мляко, млечни продукти до лук и зеле може да доведе до подуване на корема. Но начинът ни на хранене не винаги е виновен за подуването на корема. Ето 7 причини за изчезването на плоския корем:

1. Пиете през сламка

Това, което пиете и начина, по който го пиете може да повлияе на начина, по който усещате корема си. Избягвайте да пиете от сламка, за да намалите подуването на корема. Пиенето от сламка ви кара да преглътнете допълнително въздух. Освен течността, поглъщате и въздуха, който е в чашата. Излишният въздух в червата може да причини подуване.

2. Пиете газирани напитки

Всички газирани напитки- сода, бира, кола и т.н. създават мехурчета в червата, съответно и подуване. Освен това повечето напитки съдържат аспартан, който предизвиква подуване на корема, тъй като изкуствените подсладители не се усвояват от тялото.

3. Заболявания на храносмилателния тракт

Заболявания, като Синдром на раздразнените черва, могат да причинят диария, запек или и двете. В почти всички случаи причиняват и подуване на корема. Ако имате някакво заболяване, обикновено се наблюдава и подуване. 

4. Приемате лекарства

Хапчетата, които приемате, може да са причина за подуване на корема. Високите нива на естроген също могат да забавят  работата на храносмилателната система, което причинява подуване. Антибиотиците също често са причината за подуване. При приема на антибиотици убиваме лошите бактерии, но убиваме и полезните, които са от съществено значение за здравите черва.

5. Седите по цял ден

Всички знаем, че повечето здравословни проблеми идват от заседналия начин на живот. Когато седите много време, работата на целия ви организъм се забавя. Трябва да извършвате някакво движение, дори само разходки. 

6. Пътувате много

Летите със самолет често? Подуването е нормално. Налягането във въздуха е по-голямо, газовете в корема се разширяват и корема се подува. Същото се случва и във високите планини. Освен това, когато пътуваме, ядем по-нездравословна храна. 

7. В много редки случаи може да бъде рак

Ракът на дебелото черво, както и гинекологичните ракови заболявания, може да доведат до подуване на корема. При рака на дебелото черво изпражненията не могат да преминават през червото и това причинява подуване. При ракът на яйчниците, течността, която се събира може да доведе до подуване. Тези видове рак идват с още много симптоми. Например при рака на дебелото черво хората имат анемия, ректално кървене и загуба на тегло. При рака на яйчниците се наблюдава болка в корема и загуба на тегло. Ако имате някакви притеснения, консултирайте се с лекар.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay