8 скъпи продукта, които не се различават от по-евтините си алтернативи

8 скъпи продукта, които не се различават от по-евтините си алтернативи

Обикновено, когато пазаруваме, имаме убеждението, че всичко, което е по-скъпо, е по-хубаво. Но това не винаги е вярно. Понякога можете да оптимизирате бюджета си, като изберете евтини продукти със същото качество като по-скъпите. Една алтернатива, която можете да опитате, е частна марка на голяма верига, която може да предлага същите продукти на по-ниски цени, тъй като те не правят значителни инвестиции в определени процеси на комерсиализация, дистрибуция, маркетинг и реклама.

1. Подправки

Хората, които са добри в кухнята, знаят, че използването на подправки е ключът към перфектно ястие. Изправени пред щанда с пликчета и бурканчета, съдържащи подправки като канела, кимион, куркума или пипер, може да предпочетете най-евтиния вариант.

Каквото и да изберете, важно е да следите срока на годност, защото с течение на времето вкусът на подправките може да се промени. Подправките са едни и същи, без значение колко струват. По-скъпите не са по-качествени или по-ароматни. 

2. Трапезна сол

Солта е може би една от най-често използваните подправки за подправяне на храна. Въпреки че обикновената готварска сол е продукт, който се счита за евтин на много места, възможно е също така да се избере икономична алтернатива, тъй като съставките, които съдържа, не варират много от една марка до друга.

3. Почистващи препарати

Това, че даден продукт е по-скъп, не означава, че е и по-ефективен. Например избелващите препарати, които получавате в супермаркета, обикновено имат следните основни съставки: натриев хипохлорит, анионно повърхностно активно вещество (един от ключовите компоненти на перилни препарати) и аромат, така че можете да използвате избелващи препарати на по-ниски цени.

4. Сушени плодове и ядки

Ядки, като бадеми, лешници, фъстъци и орехи, са полезни за вашето здраве и са идеални за закуска. На някои места обаче цените им може да са малко високи.

Има 2 начина да избегнете харченето на твърде много пари за тях: единият е да изберете собствената марка на веригата супермаркети (ако те предлагат това), а другият е да ги купите на едро и да замразите част, когато става въпрос за големи количества. Няма нужда винаги да се насочвате към най-скъпите версии.

5. Снаксове и чипсове

Колкото и да не ни се иска да го признаем, всички снаксове и чипсове са еднакво вредни. Няма значение дали ще купите чипс от 2 лева или от 5 лева. Най-добрият вариант е изобщо да не купувате такива неща. 

6. Пшенично брашно

Брашното е едно и също, независимо от марката. Няма смисъл да харчите много пари за брашно. Друг съвет, който можем да ви дадем, е да използвате обикновено брашно, когато приготвяте палачинки или мъфини. Готовите смеси са много по-скъпи и е абсолютно безсмислено да ги купувате. 

7. Зърнени закуски в кутия

Сред голямото разнообразие от зърнени култури, които съществуват, е възможно да изберете някои от най-икономичните марки, когато имате цел да спестите пари в супермаркета. Можете да разгледате евтините версии на най-често срещаните, като царевични люспи или шоколадови топчета.

Препоръчително е, освен марката или цената, потребителите да прегледат хранителната таблица на кутиите със зърнени храни, особено количеството захар, за да могат да направят най-добрия избор.

8. Боб

Бобът е основен хранителен продукт и някои супермаркети предлагат свои собствени версии, поради което са в нашия списък с продукти, които не е задължително да са най-скъпите, само заради марката, особено когато е суров или сушен. И това не се отнася само за боб, но и за други зърнени храни или бобови растения, като леща и нахут.

Тези, които консумират консерви, трябва да имат предвид, че разнообразието от марки може да има някои разлики във вкуса или текстурата, така че вашият избор ще зависи от вашите лични предпочитания. Препоръчително е да опитате и сравните.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay