9 навика, които унищожават гръбнака ви

9 навика, които унищожават гръбнака ви

Проблемите с гърба и кръста са много често срещани в 21 век и обикновено се дължат на заседналия начин на живот. Въможно е да има много причини за хроничната болка в гърба, но има някои ежедневни навици, които също ни вредят. Една от най-често срещаните причини е работата ни. Липсата на почивка също не е в наша полза.

Ето кои са ежедневните навици, които унищожават гръбнака ни:

1. Пушене

Пушенето е опасен навик. Освен всички други вреди, които има, тютюнопушенето може да причини и болка в гърба, защото никотинът нарушава нормалния кръвен поток около гръбначния мозък. 

2. Разстройство на циркадните ритми

Състоянието на клетките в междупрешленните дискове зависи от това колко е стабилен дневния и нощния цикъл. 

Учените предполагат, че когато нашите циркадианни ритми са нарушени (поради възраст, хронично безсъние и силна умора), тези клетки започват да функционират зле, което води до хронично възпаление и ни прави по-податливи на развитие на болка в долната част на гърба и дегенерация на дисковете.

3. Работа, свързана със стоене прав

Всички знаем, че дългото седене не е полезно. Но и постоянното стоене прав също е опасно. Неправилната стойка може да окаже огромно влияние на гръбначния стълб, раменете и врата.

Нашите мускули и стави се нуждаят от гъвкавост, за да останат здрави, а лошата стойка е един от първите признаци, че правите нещо нередно. За да няма последици за здравето ви, трябва да не усещате напрежение в мускулите и ставите. 

4. Носене на неудобни обувки

Болките в гърба могат да бъдат причинени от неудобни обувки. Можете да намалите напрежението в гърба, ако носите удобни обувки.

5. Не достатъчно почивка

Много от нас не обръщат достатъчно внимание на първите тревожни признаци като почти незначимите болки в гърба. Въпреки това е много важно да си почивате всеки път, когато почувствате дискомфорт. 

За да си починете качествено след дълъг ден, легнете и вдигнете краката си.

6. Работа, която мразите

Учени от Австралия са доказали, че болките в гърба са широко разпространени сред хората, които се чувстват нещастни на работата си. Изследователите не откриват никакви физиологични проблеми - болката е чисто психологическа.

7. Прекалено много умствено натоварване

Ако мозъкът ви работи прекалено дълго, това може да доведете до болка в гърба. Опитайте да мислите за нещо различно по време на работа, за да може мозъкът ви да си почине. 

8. Мобилният телефон

Постоянното гледане в телефона създава много силно напрежение в гръбнака. Използването на мобилния телефон води до изкривяване на гръбнака. Това е много сериозен проблем особено при тийнейджърите. Разбира се, няма как да спрем да използваме мобилни телефони, но поне можем да заставаме в правилната поза.

9. Избягваме движението, за да не изпитваме болки в гърба

Не избягвайте спортовете. Важно е да продължите да се движите, въпреки болката. Това ще ви се отрази много добре. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay