Докато спим, повтаряме движенията, които правим, когато сме будни

Наяве и насън

Докато спим, повтаряме движенията, които правим, когато сме будни

Френско изследване доказа, че движенията, които правим в нощния си сън, са реплика на тези, които сме извършили през деня, пише италианският вестник "Кориере дела сера".

 

Учени от парижкия университет "Пиер и Мари Кюри" изследвали богат материал от видеозаписи на спящи хора.

 

Те били впечатлени от движенията на жена, която сякаш танцувала рап на сън. Оказало се, че през деня въпросната дама изучавала стъпките от специален танцов сайт на компютъра си. Изследователите тръгнали от този факт и вече съзнателно търсели връзките между наученото през деня и несъзнателните движения по време на сън.

Френският екип подложил на обстоен анализ около 60 доброволци, една трета от които били здрави, една трета били сомнамбули и една трета страдащи от сънно разстройство по време на бързите очни движения /бод/. Те били помолени да направят определени физически действия през деня, след което били наблюдавани и записвани с видеокамери, когато заспят.

Всички участници от изследваната група започвали да повтарят по някакъв начин движенията от деня. А жена сомнамбул ги извършила едно към едно.

Това изследване за пръв път доказвало как човешкият мозък възпроизвежда повторно на сън информацията за моторика, усвоена през деня в будно състояние. Учените вече са единодушни, че еднa от основните функции на съня е тази да бъде затвърдена най-важната част от информацията, получена през деня, независимо дали тя е зрителна или пространствена. А от практиката е известно, че усвояването на дадена задача става по-лесно след преспиване. Специалистите предполагат, че по време на сън тръгват процеси на прочистване и преработка на информацията, като се изчистват излишните данни и се запазват тези, полезни за усвояването на задачата.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay