Денят преди Рождество Христово се нарича Бъдни Вечер. Това е последният ден от Коледните пости. На този ден хората се подготвят да посрещнат Рождество Христово чрез пост, изповед и молитва.
На Бъдни вечер цялото семейство се събира и сяда на трапезата. Трапезата е тържествена, състои се само от постни ястия и те трябва да са нечетен брой-7,9 или 11. На трапезата трябва да има: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.
В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника каква ще е следващата година. През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.
Весели празници!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 | 1 |