Седмица на постите: Смилянски боб, пикантен при това

Седмица на постите: Смилянски боб, пикантен при това

След по-малко от седмица ще седнем около трапезата на Бъдни вечер. Ето защо решихме да намерим традиционни рецепти за постни ястия, подходящи за празничната вечеря. А и не само - все пак именно в дните преди Коледа е хубаво да се подложим на символичен пост, бил той и 7-дневен. Започваме с пикантен смилянски боб.

Необходими продукти
400 гр. смилянски фасул
1 глава лук
1 ч.л. джоджен сушен
1 ч.л. целина
1 ч.л. сол
1 домат
1 люта чушка
2 с.л. брашно тип 500
3 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 моркови

Начин на приготвяне

Накиснете боба за една нощ. Кипнете го в малко вода, изхвърлете я и наълнете тенджерата с нова, този път до горе. 

Оставете боба да заври хубаво, всички зърна трябва да са на дъното. Добавете нарязаните на ситно лук, моркови и люта чушка. Доматите се слагат малко по-късно.

Подправете със сол, джоджен и целина. Разбърквайте често, за да се сварят равномерно всички зърна. Добавете и доматите.

Освободете котлона, но не го изключвайте. В тиган загрейте малко олио, прибавете лъжица-две брашно (в зависимост от това, каква гъстота искате) и червен пипер. Разбъркайте хубаво с дървена лъжица, за да не се образуват топчета. И внимавайте да не загорите сместа.

Прибавете запръжката към бобената чорба и разбъркайте старателно. Оставете да покъкри още десетина минути, махнете от котлона. Оставете още малко готовата чорба покрита, преди да сипвате в купичките.

Още страхотни рецепти с боб може да намерите в Kulinar.bg

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



22
Не е посочен 19.12.2012|14:03
То в днешно време кой ли толкова пости, но пък смилянски боб е супер вкусно и питатлно ястия за студените зимни вечери.
21
Не е посочен 19.12.2012|12:35
Нямам търпение за Бъдни вечер, вкусни,постни и направени с много любов манджички :)) ехх, най-вкусно е тогава :)
20
Не е посочен 19.12.2012|11:50
Смилянският боб си е истински деликатес, невероятно вкусен става, аз от едрия правя един специалитет - пълнен и паниран. :)
19
Не е посочен 19.12.2012|11:43
Права си че има и вносен който бобът остава като камъни по тенджерата.
18
Не е посочен 19.12.2012|11:41
Това ястие много го уважавам.То си е една традиционна българска гозба която е и доста вкусна и много полезна.
17
Не е посочен 19.12.2012|11:38
И да не е домашен хляб, в Пикадили и Кауфланд имат фурни и пекат от техния страхотен хляб, който аз адски много обичам.
16
Не е посочен 19.12.2012|09:32
Хубава гозбичка за зимните месеци с един хубав домашен хляб.
15
Не е посочен 18.12.2012|20:07
Обичам много да си похапвам боб. Той си е много хубаво ястие и много полезно.
14
Не е посочен 18.12.2012|19:04
Това е нещото което наймного обичам да го готвя и ям и винаги го правя вкусен.
13
Не е посочен 18.12.2012|14:56
Така е, най-често продават разни китайски ментета, които претендират да са оригинала. Хората от селото бяха измислили защитен знак, но не знам до колко това се прилага. За това най-сигурно да си купи човек от Смилян.
12
Не е посочен 18.12.2012|13:37
Смилянският боб е много известен със своите вкусови качества, но за съжаление,с името му често се злоупотребява за други,внесени от чужбина сортове боб!Затова много внимавайте като пишат на табелата,че това е точно такъв!
11
Не е посочен 18.12.2012|13:30
Вкусна манджичка! Всъщи често хапваме боб и то смилянски, друг не признаваме, въпреки че като цена върви колкото килограм месо.
10
Не е посочен 18.12.2012|13:20
Това което ни предлагате като рецепта за боба е наистина хубаво защото е по традиционният начин за готвене но гледайте да не ви подмамят с друг вносен боб защото няма увиране ви казвам.
9
Не е посочен 18.12.2012|13:14
Бобът винаги заема челните места на най-вкусните и традиционни български ястия,наред с киселото ни мляко и шопската салата. А за смилянският боб,той е първенецът сред сортовете.
8
Не е посочен 18.12.2012|12:04
Навярно става въпрос за дребния шарен смилянски боб, който е изключително вкусен особено на чорба, тъй като едрия лично аз го правя предимно на салата, на манджа не го обичам.
7
Не е посочен 18.12.2012|11:41
И аз го правя по същия начин, само че не слагам целина и джоджен, а направо слагам подправка за боб в която си има всички необходими подправки, за да се овкуси боба.
6
Не е посочен 18.12.2012|11:38
Понеже имам язва и имам съответните проблеми при употребата на боб, може ли ястието да се направи с този новия - белен боб, който вече можем да си го купим от всеки един магазин?
5
Не е посочен 18.12.2012|11:36
много обичам боб , особено като го напоя с достатъчно оцет :)
4
Не е посочен 18.12.2012|11:25
нямам търпение да се подготвя за Бъдни вечер ;)
3
Не е посочен 18.12.2012|11:12
да ,ама без тях не става хубав боба :)
2
Не е посочен 18.12.2012|11:12
мисля утре да правя боб аз ;)
1
Не е посочен 18.12.2012|11:04
Стига с тези запръжки, ужасни са!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay