След по-малко от седмица ще седнем около трапезата на Бъдни вечер. Ето защо решихме да намерим традиционни рецепти за постни ястия, подходящи за празничната вечеря. А и не само - все пак именно в дните преди Коледа е хубаво да се подложим на символичен пост, бил той и 7-дневен. Започваме с пикантен смилянски боб.
Необходими продукти
400 гр. смилянски фасул
1 глава лук
1 ч.л. джоджен сушен
1 ч.л. целина
1 ч.л. сол
1 домат
1 люта чушка
2 с.л. брашно тип 500
3 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 моркови
Начин на приготвяне
Накиснете боба за една нощ. Кипнете го в малко вода, изхвърлете я и наълнете тенджерата с нова, този път до горе.
Оставете боба да заври хубаво, всички зърна трябва да са на дъното. Добавете нарязаните на ситно лук, моркови и люта чушка. Доматите се слагат малко по-късно.
Подправете със сол, джоджен и целина. Разбърквайте често, за да се сварят равномерно всички зърна. Добавете и доматите.
Освободете котлона, но не го изключвайте. В тиган загрейте малко олио, прибавете лъжица-две брашно (в зависимост от това, каква гъстота искате) и червен пипер. Разбъркайте хубаво с дървена лъжица, за да не се образуват топчета. И внимавайте да не загорите сместа.
Прибавете запръжката към бобената чорба и разбъркайте старателно. Оставете да покъкри още десетина минути, махнете от котлона. Оставете още малко готовата чорба покрита, преди да сипвате в купичките.
Още страхотни рецепти с боб може да намерите в Kulinar.bg
3 | 0 |