Днес са известни около 20 витамина, които са разделени в две големи групи: водоразтворими- витамините C, P и тези от групата B, и мастноразтворими- А,Д, Е и К.
В различните продукти, с които се храним, се намират не само витамините, а и техните предшественици, т.н. провитамини. Пример за провитамин е каротинът в морковите.
Ако не набавяме витамини на организма, могат да се получат сериозни нарушения. Но съществува и обратния ефект, при приемането на по-големи дози витамини от потребностите ни.
Източници на витамини:
Витамин А
Източници на витамин А от животинските продукти- краве масло, жълтък от яйце, черен дроб, някои видове риба и други. От растителните продукти, богати на витамин А са морковите, доматите, салатите, спанакът, зеленият лук, магданозът и др.
Витамин B
Източници на витамин B са преди всичко зърнените продукти, бобвите растения, жълтъкът на яйцето, дрождите и др.
Витамин C
Доста често има липса на витамин C в човешкия организъм. Решението на проблема е ясно: храни, богати на витамин C. А те са: лимони, спанак, коприва, ряпа, алабаш, зелен лук, магданоз, репички, марули, картофи, пресни плодове (ябълки, портокали, мандарини и др.)
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 | 0 |