Децата и вредните храни

Как да обясним на малчуганите, че хамбургерите и дюнерите не са здравословни?

Децата и вредните храни

Денят е почивен, навън е топло и слънчево, родители използват свободното време да заведат децата на разходка. И докато малките играят в парка, а възрастните пият кафе и разговарят, неусетно става време за обяд. Тогава грижовната мама отвежда малчугана до близкото заведение за бързо хранене и го награждава с пица, дюнер, хамбургер или друго подобно изкушение. А наследникът е по-щастлив от всякога.

За жалост, гореописаната ситуация се среща почти всеки ден, в почти всеки парк. Немалък брой родители предпочитат да нахранят децата си с нещо вредно, вместо да им сготвят у дома. И малчуганите растат, убедени, че е напълно нормално да консумират сандвичи с неясен произход.

Ако не сте от този тип родители, поздравяваме ви!

Сигурни сме обаче, че ежедневно срещате затруднения в това да обясните на децата си защо не бива да се хранят с полуфабрикати, пържени ястия, прекалено много шоколад, снаксове и т.н., и т.н.

Ние самите също не сме били деца твърде отдавна и си спомняме колко любими ни бяха всички онези кулинарни изкушения, които днес класифицираме като "вредни".

Тогава не осъзнавахме, че домашната храна е чиста, прясна и полезна. Мислихме си, че всичко купено е далеч по-вкусно и дори престижно.

Днешните деца не са с по-различен начин на мислене. И, честно казано, трудно можем да ги виним за това. Ежедневно са подложени на "натиск", който всячески ги кара да консумират не особено полезните ястия.

Телевизиите, списанията и интернет преливат от реклами. Малчуганите попиват информация за "полезен маргарин", "детски колбас с калций и витамини", "шоколад с истинско мляко". Освен това, често продуктите съдържат изненади за децата, които ги карат още повече да искат не съвсем полезната храна. То не са стикери, картинки, играчки, дори и далеч по-големи подаръци, предоставени под формата на код за SMS-и, разбира се.

И мъникът иска ли, иска тези храни. И обвинява скучните си родители, че го тъпчат с моркови, вместо с кроасани.

Дори и да успеете да ограничите детето си от досега с реклами, което ще бъде значима победа в родителско-детската война, то има още няколко фактора, с които ще ви бъде особено трудно да се справите.

Другите деца.

Как ще обясните на вашето подрастващо съкровище, че съседското хлапе, което постоянно се разхожда със солети и снаксове, не се храни здравословно? И че броколите са по-вкусни от гризините със сусам, пица, масло и тем подобни вкусове?

Ние ще ви кажем: трудно. Защото, спомнете си, децата имат лошия навик да парадират с това, което имат. А детската злоба, колкото и крайно да звучи, е доста страшна, просто защото е лишена от умисъл.

Т.е. представете си как вашето момче или момиче си играе пред блока, изведнъж при него идва друг малчуган, който започва да го дразни с пакетче желирани бонбони, например. Нищо чудно детето ви да си създаде чувство за малоценност или просто да насочи омразата си към вас.

Ако и това влияние успеете да ограничите, ние ще ви признаем за супер родител. Но има още пречки пред мисията "здравословен начин на живот".

Тук ще бъдем по-кратки.

В повечето детски градини все още се сервира филия с маргарин за закуска или пък пържени филийки. За съжаление, там не е позволено да се внася храна отвън, така че и да искате, няма как да ограничите вредното влияние на мазното меню. Ако детето ви ходи на училище пък, то в лавките около него е пълно с тестени изделия и същите онези снаксове, кроасани и чипсове.

Но има ли желание, има и начин.

Детето формира хранителните си навици в ранна възраст. Затова личният пример е много важен. Заменяйте десерта у дома с плод. Разнообразявайте и плодовете. Поднасяйте ги по "забавен" начин - като салата, шишчета, наредени във фигурка дори.

Не забранявайте нищо, само избягвайте! Ако детето ви поиска шоколад, купете му детски. Ако поиска сандвич, направете му у дома. Пожелае ли нещо друго, отново му го осигурете, но с уговорката, че това не е полезно и не бива да се консумира по-често от веднъж месечно, например.

Ако мъникът е упорит, приложете "сплашване". Кажете му, че от сладкото ще го болят зъбите, което изобщо не е далеч от реалността. Обяснете, че сандвичите навън могат да доведат до стомашни проблеми и болки, което също си е самата истина. Ако се наложи, бъдете натуралистични в обясненията си.

Разбира се, винаги можете просто да разговаряте с наследника си. Не е сигурно доколко ще ви разбере, но поне от малък ще свикне с мисълта за здравословното хранене.

Ако вие сте се справили отлично през първите 7 години, то следващите могат да съсипят целия ви труд. Както писахме по-горе, училището не предлага най-здравословното меню.

Можете обаче да опитате да приобщите другите майки към каузата си. Ако всички се разберете да изпращате децата си с домашна храна, то ще постигнете няколко успеха едновременно. От една страна, всички малчугани ще се хранят правилно, от друга - никой няма да се подиграва на никого, че "си носи ядене от вкъщи".

За финал ще обобщим последните данни за децата, спорта и храненето.

Малчуганите не са физически активни, което е лесна предпоставка за напълняване.

А процентите, които излязоха в началото на тази година и обхващат периода 2010-2011 година, гласят:

30,2% от децата между 6 и 19-годишна възраст страдат от наднормено тегло.
12,7% от тях са със затлъстяване.

Не е трудно резултатите да бъдат променени. Нужна е воля, търпение и много внимание. Грижете се за малчуганите, защото все още няма как да го направят сами. А когато осъзнаят вредата, вече ще бъде късно.

59 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



23
Не е посочен 17.07.2012|12:38
Това е задача на родителите, да научат детето си да се храни правилно. След това всичко е в неговите ръце
22
Не е посочен 17.07.2012|11:44
Съгласна съм с теб, а не малко от тези хора пък биват и подигравани. Поне с мен така се е случвало, но това не ме отчайва :) Мнението на другите не ме интересува.
21
Не е посочен 17.07.2012|11:43
Ами, не бива да му писва да се занимава, защото си е срамна работа детето ти да е по-дебело от самото теб.
20
Не е посочен 17.07.2012|11:41
Съгласна съм със Стил и Класа, нo пък не съм съгласна, че детето няма спирачки. Както го учиш да прохожда и да говори (малко по малко), така и трябва да му вменяваш здравословни навици. В крайна сметка като стане на 7-8 години детето ти (ако добре е учено), ще прояви разум и само ще свикне да се ограничава. А що се отнася до изкушенията, дебнещи в училищните лавки - повечето родители, съм забелязала, дават по доста джобни пари на децата си. Т.е. за да предпазим детето си, трябва да има и някакъв лимит на тези пари; пари, които могат да бъдат похарчени и за по-интересни и полезни неща (детето трябва да бъде научено, че тези пари не са само за храна; храната не е най-важното на този свят). :)
19
Не е посочен 17.07.2012|11:03
поредното изтерясване. твърде много правила, съвети и насоки за малоумни родители, които не могат САМИ да стигнат до правилните изводи. естествено, че няма да храним децата си само с хамбургери, но ако денят е почивен, навън е топло и слънчево и използваме свободното си време, за да заведем децата на разходка в парка, не виждам никакъв проблем да обядваме с дюнер, след това даже да се почерпим със сладолед или вкусен нездравословен сладкиш! и накрая, имам две деца - на 12г и на 2г. преди 10 години родителите бяха в пъти по-нормални, а неврозите им доста по-малко отсега. може би, нямаше кой да им пълни главата постоянно с глупости...и правила.
18
Не е посочен 17.07.2012|08:12
ако го научат още от малко да обича и цени полезната храна-няма да посяга толкова често към вредните сандвичи и дюнери,но за някои родители просто е по-лесно да вземат на детето някой боклук и да не се занимават с досадното готвене...
17
Не е посочен 16.07.2012|18:36
Много лесно казанО:) Я иди убеди един малчуган, че не е хубаво да яде чипс?:)
16
Не е посочен 16.07.2012|18:36
Със сигурност ти не даваш добър личен пример :))
15
Не е посочен 16.07.2012|18:35
Даам:) Само така - докато е още малко да се научи! А и като хапваш с него и не му показваш колко са гадни другите боклуци и какви са техните вкусове, то просто няма да му е интересно след това.
14
Не е посочен 16.07.2012|18:33
А бе ние себе си не можем да убедим, какво остава за тях,...мисля, че начина е само чрез ЛИЧЕН пример.
13
Не е посочен 16.07.2012|17:16
"Какво искаш за обяд-салата или пържола с доматки"? и така държите го в неведение за дюнерите :)))
12
Не е посочен 16.07.2012|16:24
ами отговорност е на родителите да следят какво консумират децата им , така ,че те да внимават
11
Не е посочен 16.07.2012|15:37
определено не са здравословни хамбургерите и дюнерите , трябва да ядат повече плодове и зеленчуци
10
Не е посочен 16.07.2012|15:27
ох , това детенце направо му завиждам , как е хапнало този вкусен сандвич , вреден е ,ама много вкусен :(
9
Не е посочен 16.07.2012|15:11
Повечето деца на днешно време ядат само глупости, нямат движение- и ето ти затлъстяване...
8
Не е посочен 16.07.2012|15:10
Най-важно е правилното възпитание, иначе няма шанс детето да попие каквато и да било информация. Пък и това със сплашването не винаги върщи работа. Най-важното е обаче в ранна възраст детето само да си избере кои храни обича, а не да му се променят насила вкусовете.
7
Не е посочен 16.07.2012|14:57
аз на моите ще им давам само манджи ,никакви дюнери
6
Не е посочен 16.07.2012|14:48
На днешно време много малко хора се хранят здравословно...
5
Не е посочен 16.07.2012|14:37
И аз знам, че не са здравословни, но не мога да спра да ги ям :Д
4
Не е посочен 16.07.2012|14:23
То като иска детето каквото и да му обясняваш е все тая! Понякога на родителя просто му писва да се занимава!
3
Не е посочен 16.07.2012|13:58
Така е, но пък когато едно дете иска за него няма спирачки докато не го получи! Но като цяло и аз не подкрепям консумирането на този тип храна!
2
Не е посочен 16.07.2012|13:54
Е, от време на време не е проблем. Важното е да не се превърне в постоянен навик това!
1
Не е посочен 16.07.2012|13:41
Ох, аз така и не мога да разбера родителите, които хранят децата си с тези боклуци! Аз лично не ям такава храна и няма да я дам и на детето ми!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay