Как да хапвате хумус, без да саботирате нисковъглехидратната си диета

Как да хапвате хумус, без да саботирате нисковъглехидратната си диета

Има много причини, поради които повечето хора обичат хумус- кремообразната му текстура, наличието на протеини, фактът, че е засищащ и как перфектно се съчетава с хрупкави зеленчуци. Но ако следвате нисковъглехидратна диета може да не сте сигурни как хумусът се вписва в нея. Хумусът е направен от нахут, а нахутът е бобова култура. Както всички знаем, бобовите култури са богати на въглехидрати, а в нисковъглехидратните режими на хранене са позволени от 50 до 100 грама въглехидрати на ден.

И така, съвместими ли са хумусът и нисковъглехидратната диета?

Основната съставка в повечето рецепти за хумус е нахут, който съдържа значително количество въглехидрати и трябва да се консумира умерено, когато сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати. Въпреки това, повечето рецепти за хумус съдържат няколко други съставки, включително тахан и зехтин, които са с ниско съдържание на въглехидрати. Когато всички съставки за хумус се комбинират, резултатът е храна, с умерено съдържание на въглехидрати.

По-важното е, че всички съставки в хумуса, които съдържат въглехидрати съдържат сложни въглехидрати. Сложните въглехидрати ще отнемат на тялото ви повече време, за да бъдат усвоени и не причиняват скок на кръвната захар.

Това означава, че можете да се наслаждавате на вкусния хумус, стига да внимавате с количеството. Количеството на порцията зависи от общото количество на позволените въглехидрати в диетата ви.

Повечето хора, които спазват нисковъглехидратна диета, могат да консумират по около 2 с. л. хумус на ден. Това са 5 грама нетни въглехидрати (изчислени чрез изваждане на фибрите от общите въглехидрати), докато тези, които следват по-гъвкава диета, могат да консумират 1/3 чаша (13 грама нетни въглехидрати).

Ако искате да ограничите въглехидратите още повече, можете да опитате различна рецепта за хумус. Хумус може да се направи с различни зеленчуци без нишесте, включително моркови или карфиол.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay