Затлъстяването се е превърнало в едно от "модерните" заболявания. Днес всеки трети човек може да заяви, че е попаднал в клопката на тази "модна тенденция" и отчайващо търси начини да се спаси. Каква е най-често срещаната причина? Просто ядем повече, отколкото нашият организъм има нужда. На всички ни е познат навикът просто да дъвчем нещо, гледайки любимия сериал или начинът, по които се "награждаваме", сипвайки си допълнителна втора порция. Но ако сложим настрана отегчението и угаждането, можем да открием други причини, за да върлуваме така яростно в шкафа за десерти. Хвърлете един поглед върху списъка, които сме ви приготвили относно най-често срещаните клопки за преяждане и как можете да се избавите от тях.
Продължение на част I
-
Преди малко се нахранихте, но копнеете за още нещо
Току що приключихте с обяда и се чудите защо сте още гладни. Преди да заключите, че порцията ви е била малка се замислете дали не сте я погълнали прекалено бързо. "Хормоните на апетита се нуждаят от време, за да съобщят на мозъка, че сте сити", обясняват специалистите. Добре е да запомните, че трябва да се храните бавно и разумно, комбинирайки правилно какво да има в чинията ви. Ако чувството на глад продължава, може да лапнете един ментов бонбон, за да залъжете копнежа.
-
Хората около вас похапват
Нови проучвания показват, че жените са склонни да копират женското съсловие около тях. Замислете се дали и вие не сте го правили, когато в офиса колегите ви приканват да обядвате заедно, въпреки че точно в този момент не сте гладни. Просто бъдете себе си и спазвайте своите здравословни принципи като отхвърлите поканата за допълнителни калории. Може да се превърнете и в основоположник на здравословното хранене в службата като вдъхновите околните да ви следват. Превръщайки се в "здравен гуру" ще знаете, че другите ви наблюдават и няма да се осмелите да посегнете към изкушенията поне през работно време.
-
Често пиете алкохол
Основно правило при поемането на алкохол е умереното количество. Добре е да знаете, че едно питие съдържа средно между 100 и 150 кал. Неблагоприятното действие на тази напитка всъщност се крие в начина по който действа върху човешкото тяло. Едва около 5 % от приетото количество се отделят в мастните депа, а останалата част се преработва в черния дроб в ацетат, като така замества основната функция на мазнините за "гориво" и почти спира тяхното разграждане. Сега вече сами можете да се досетите, че алкохолът силно увеличава риска от напълняване и не е особено подходяща напитка за редовна употреба.
-
Надушвате или забелязвате вкусна храна
"Склонни сме да се храним повече чрез нашите сетива, отколкото чрез стомасите си" казва д-р Енсъл. Сигурни сме, че и на вас ви се е случвало при вида на апетитната шоколадова торта от витрината да закопнявате за нещо също толкова сладко. Резултатът е същият и когато обонянието ни усети мириса на вкусна храна да се носи във въздуха. Някак магически веднага си представяме това ястие и желаем да го вкусим. Нашият съвет: поставете си за цел съзнателно да контролирате вашите постъпки и минавайки през различните изкушения не посягайте към тях. Знаем, че е трудно, но след всеки малък успешен опит чувството да владееш лакомите си желания е наистина страхотно.
-
Подложени сте на стрес
Когато имате известни затруднения или сте подложени на ежедневен стрес посягате към доста калорични храни. Може би обичате чувството на задоволство, когато яростно поглъщате цял пакет с шоколадови бисквити. Наистина понякога ни е нужно да се поглезим и в това няма нищо лошо. Обаче по-важният проблем не е в емоционалното хранене, а в това как човешкият организъм реагира на напрежението и поражда пристъпи на глад. Според д-р Сандън повишените нива на хормоните на стреса кортизол и инсулин са свързани пряко с повишения апетит. Затова по-добре се съсредоточете върху премахването на излишното натоварване, вместо в ненужното "тъпчене". Можете да хвърлите един поглед тук и да си направите равносметка какво ви натоварва най-много във вашето ежедневие.
0 | 0 |