Ах, тази захар! Част II

Често употребяваните храни с високо съдържание на захар

Когато се храним нашият организъм преработва приетата храна в захар, която в последствие се използва за основен източник на енергия. Хората, страдащи от диабет имат повишено ниво на кръвна захар в организма, породено от недостатъчно произвеждане на инсулин. Прекалено голямото количество захар в кръвта е много сериозен проблем, които с годините води до сериозни болести.

Препоръчително е да избягваме приема на високо захарни храни, за да не си довлечем неприятности със здравето. Захарта обхваща: глюкоза, фруктоза (има я в плодовете), лактоза (в млякото), малтоза (в меда), конфитюр (богат на плодова захар), кленов сироп, царевичен сироп и заблуждаващата кафява захар, която не е много по-различна от бялата. Дори в алкохола има захар. Всички тези изброени въглехидрати могат да бъдат проблематични в различни аспекти.

 

Ето и списък на ежедневно приемани храни с високо съдържание на захар:

 

Всички сладкиши, дебнещи ни от щанда

 

Общо казано това са "празни" калории, храни пълни със захар и изключително вредните транс мазнини.      Научно доказано е, че този вид мазнини увеличават "лошия" холестерол и намаляват "добрия" в кръвта.  Въпреки тези стряскащи факти най-влиятелните компании-производители на храни използват такъв тип мазнина поради различни причини – по-евтино е, увеличавт с рока на годност, обогатяват аромата, а продуктите са по-вкусни. Ако не искате да бъдете пионка в тази игра се старайте да избягвате честото купуване на такива изкушения.


 

Желирани бонбони

 Тези малки сладки бонбонки са пълни с големи количества глюкоза, различни оцветители и стабилизатори. Не препоръчваме да присъстват във вашия списък на позволени храни за балансирано хранене.

 

 

Плодовете срещу плодовите сокове 

Плодовата захар е известна като фруктоза. Тя се разгражда бавно в тялото и не действа толкова фрапантно върху нивата на кръвна захар за разлика от захарозата. Някои плодове са по-богати на захар от други. Такива са например бананите, смокините, сливите и изобщо всички по-сладки плодове. Обратно на тях пък са боровинки, лимони, манго, грейпфрут. За разлика от тези натурални продукти, изкуствените подсладени плодови сокове съдържат много по-високо количество захар. По-добре изяжте един портокал и изпийте чаша вода, за да утолите жаждата.

 

 

 

Захарта – този лош, лош въглехдрат, който носи със себе си допълнителни килограми, повишено чувство на умора и редица заболявания. Всички ние си признаваме, че сме пристрастени към него и битката за отказване е много жестока. Но дори да не успеете да се откажете твърдо от кристалното удоволствие, то поне опитайте да го ограничите – това също е много полезна за вас победа.

 

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay