Несъзнателно похапвам, защото ... част I

Защо телата ни "се заблуждават", че са гладни

Затлъстяването се е превърнало в едно от "модерните" заболявания. Днес всеки трети човек може да заяви, че е попаднал в клопката на тази "модна тенденция" и отчайващо търси начини да се спаси. Каква е най-често срещаната причина? Просто ядем повече, отколкото нашият организъм има нужда. На всички ни е познат навикът просто да дъвчем нещо, гледайки любимия сериал или начинът, по които се "награждаваме", сипвайки си допълнителна втора порция. Но ако сложим настрана отегчението и угаждането, можем да открием други причини, за да върлуваме така яростно в шкафа за десерти. Хвърлете един поглед върху списъка, които сме ви приготвили относно най-често срещаните клопки за преяждане и как можете да се избавите от тях.

 

  1. Не сте се наспали добре снощи

Наличието на умора в организма води до появата на изкуственото чувство на глад. То е породено от липсата на енергичност, а за да си набавим тази енергия ние посягаме към храната. "Когато нашите тела са преуморени, количеството на лептин ( хормон, образуван от мастните тъкани, който контролира апетита ) намалява. В същото време обаче, образуването на грелин ( т.н. "хормон на глада" ) се засилва. Това е хормонът виновник за нарастването на нашия апетит." - обяснява говорителката на Американската Асоциация за Диетично Хранене Карън Енсъл. Това са два хормона, които работят срещу вас. " Най – лесният начин да се избавите от проблема е да спите поне по 8 часа на ден." продължава тя. Ако ви се приспива в средата на деня можете да задоволите организма си като наблегнете на по – здравословната и натурална храна – пресни плодове, сложни въглехидрати и повече крехко месо.

 

  1. Приемате лекарства, които водят до странични ефекти

Ако почувствате глад след като сте взели хапче против алергични реакции, ставни възпаления, грипно заболяване или пък акне , то тогава този медикамент може да е виновникът. Милтън Стоукс, собственикът на "One Source Nutrition" - компания за здравни консултации, ни разказва: "Медикамент, който съдържа в леки дози стероиди като преднизон и кортикостероид, усилва изключително много чувството за глад. След като приемете нормалното количество храна се опитайте да потушите това изкуствено огладняване, породено от лекарствата. Дъвчете дъвки, изпийте чаша кафе или си измийте зъбите. Ако сте подложени на дългосрочна стероидна терапия се консултирайте с диетолог, който да изготви индивидуален хранителен режим за вас.

 

 

  1. Дехидратирани сте

Симптомите на дехидратация са доста близки с тези на преяждане. Постоянна сънливост и лиспа на енергия. Този дискомфорт ви кара да посегнете към хладилника, за да "презаредите" . По–добре преди хранене да изпиете чаша вода или билков чай, като изчакате вашето тяло да реагира (около 10 минути). Така можете да си спестите приема на допълнителни калории.

 

  1. Време е за хранене

Като че ли по навик сте свикнали да се храните на "автопилот". Всеки ден посягате към храната в точно определени часове, защото мислите, че така трябва. Но няма нужда да го правите, ако вашето тяло не ви подава сигнали, че се нуждае от храна, защото в противен случай има вероятност да "натоварите" храносмилателна си система. Съветваме ви следващия път, когато се готвите за обяд да се запитате дали наистина сте гладни, а ако отговорът е отрицателен изчакайте час , докато се превърнете в такива.

 

  1. Претренирали сте

Свикнали сте веднага след тренировка да посягате към хладилника. А ако тази тренировка е била изключително натоварваща и изтощаваща, се чувствате освирепели от глад? Всъщност обаче това съвсем не означава, че действително се нуждаете от двойна порция. "Имате нужда от специфичен вид храна." казва Мариса Липърт, хранителен консултант и диетолог. "Изберете печено пиле или друг вид крехко месо (протеините ще възстановят мускулите ви), придружено от кафяв ориз или друг вид зърнена храна (комплексните въглехидрати се разграждат по-бавно)".

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay