Фибри при проблеми с дебелото черво

Храните с фибри

Фибри при проблеми с дебелото черво

Рекламният пазар на хранителни продукти е затрупан с думи, чието значение не се разяснява. Така например със сигурност сте чували, че някоя закуска съдържа "фибри", но какво всъщност означава това?

 

Диетичните фибри представляват част от растението, която осигурява правилното му израстване и поддържа структурата му. Целулоза, полизахариди, пектин, смола, клей, лигнин - всички са диетични фибри, които съответно могат да се консумират. Те обаче не се асимилират от организма. Неспособността на храносмилането да се справи с тях може да бъде приета като предимство - фибрите помагат при справяне с проблеми на дебелото черво и му помагат отново да функционира нормално. За да увеличите количеството фибри, които приемате дневно, може да консумирате някоя от следните храни.

 

  • пълнозърнести храни - следващият път, когато решите да сготвите нещо, може да се спрете на кафяв ориз или пък пълнозърнести макарони. А хлябът, приготвен от цели пшенични зърна, би бил страхотна компания за всяко ястие.
  • свежи плодове - Недейте да белите ябълките, а сочните плодове (като портокалите например), консумирайте на парчета, а не под формата на сок. Така ще си набавите достатъчно количество здравословни фибри.
  • сушени или сварени плодове - Може сами да ги приготвите или пък направо да ги купите от магазина - сини сливи, фурми, стафиди. Сушените кайсии пък може да комбинирате с печени кайсиеви ядки - комбинацията е неповторима.
  • кореноплодни растения - Добрата новина е, че класическите картофи, които имат безброй лесни и вкусни приложения, влизат в този списък. Друг пример за такива растения са ряпата и морковите, които се превръщат в идеална салата след кратка среща с рендето.
  • сурови или пресни зеленчуци - Ето една добра инвестиция - не само във вашето здраве, а и от финансова гледна точка. Зелето се съчетава с гореспоменатите моркови и се овкусява по желание.

 

Остава само да споменем броколите, бобовите растения и царевицата - всички те са известни със здравословните си качества, но наличието на фибри е още една причина, поради която да се спрете именно на тях - защо не още довечера.


Храните с ниско съдържание или липса на фибри са много повече. Това далеч не означава, че трябва да напуснат менюто ви, тъй като сред тях са основни продукти, като бял хляб, захар, месо и риба. Все пак, когато имате възможност, хапнете нещо с фибри - ще ви подейства добре!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay