Естествени начини да отпушите носа си при настинка

Естествени начини да отпушите носа си при настинка

Запушването на носа е един от най-досадните симптоми на настинка. Невъзможността да дишаме нормално е много неприятна, но не можете да оставите този дискомфорт да контролира живота ви. От топли напитки до вдишване на пара, има много неща, които можете да правите у дома, без непременно да прибягвате до лекарства.

Спете на една страна

Запушеният нос означава, че в синусите ви има много слуз, която ви пречи да дишате правилно. Затова е важно да държите главата си повдигната през нощта, като добавите втора възглавница. Също така е жизненоважно да се опитате да спите на една страна, вместо по гръб, тъй като това ще ви помогне да дишате по-лесно. Носът ви ще има много по-голям шанс да се "отпуши" през нощта, вместо да позволи натрупването на още повече слуз.

Приемайте топъл чай и супа

Пиенето на горещи течности може да не ви помогне да се отървете от настинката по-бързо, но ще облекчи досадните симптоми. Изследователите са установили, че хората, които пият топли напитки вместо такива на стайна температура, се чувстват много по-добре по отношение на състоянието си. Лайка, зелен чай, пилешка супа и гореща вода с лимон и мед могат да ви успокоят ефективно. Плацебо ефектът, който те създават, е много важен, за да се чувствате по-добре и по-облекчени.

Използвайте топъл компрес върху синусите си

Начинът, по който действа топлият компрес и да намали на възпалението в синусите и отпушване на носните дихателни пътища. Просто вземете чиста кърпа, потопете я в топла (но не гореща) вода и я поставете върху горната част на носа и долната част на челото. Топлината на компреса ще накара ноздрите ви да се оотпушат и ще ви даде възможност да дишате по-лесно. Уверете се, че не оставяте компреса твърде дълго, тъй като може да изгорите кожата си.

Вземете си овлажнител за въздуха

Студеният, сух въздух, който обикновено е в нашите домове, влошава още повече запушения ви нос. И това е мястото, където овлажнителят е полезен, тъй като освобождава така необходимата влажност във вашата стая. Можете да го държите включен ден и нощ, но е по-полезен, докато спите, тъй като ви помага да си починете и да се чувствате по-комфортно.

Вдишвайте изпаренията на вода с чесън

Чесънът е известен със своите противогъбични и антибактериални свойства и може да подобри състоянието ви, когато сте с настинка. Можете или да го ядете, или (за предпочитане) да го сварите в малко вода и да вдишате парата му. Можете да опънете кърпа върху главата си, за да концентрирате възможно най-много пара към лицето си. Стойте на една ръка разстояние от съда.

Консумирайте пикантни храни

Вероятно сте забелязали, че когато ядете нещо пикантно, носът ви започва да тече. Това може да е добро временно решение отпушване на носа ви за известно време. Това, което можете да направите, е да започнете да добавяте лютиви подправки към ястия, включително червени люти чушки, чесън, джинджифил и куркума. Куркумата може да не отпуши носа ви, но има много важни противовъзпалителни свойства, които ще ви помогнат при настинката като цяло.

Етерични масла

Ментата и евкалиптът са 2 растения, които съдържат ментол, който е естествен деконгестант. Можете да пиете чай, който е ароматизиран с един от тях, но можете да използвате и техните етерични масла. За маслото от мента ще бъде по-добре да го използвате за разтриване на гърдите, след като го смесите с базово масло, за да избегнете изгаряния на кожата. Нуждаете се само от няколко капки мента и малко базово масло, като кокосово.

Също така, можете да вдишвате евкалиптово масло, като намокрите салфетка с няколко капки и я оставите до главата си през нощта. Можете също да сварите малко вода с няколко капки масло и да вдишате парата. Уверете се, че маслото не влиза в пряк контакт с кожата ви, защото може да причини изгаряния.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay