Защо периодичното гладуване може да ви причини запек?

Защо периодичното гладуване може да ви причини запек?

Периодичното гладуване може да доведе до промени в тялото и здравето ви, от загуба на тегло до по-добър сън. Но никой няма да ви предупреди за един страничен ефект – запекът. Да, в някои случаи периодичното гладуване може да ви накара да забравите за ходенето до тоалетна.

Запекът не е единственият възможен страничен ефект от периодичното гладуване. Някои твърдят, че са имали обратния проблем – диария. Не се тревожете, ако с вас се случват подобни проблеми. Има напълно валидна причина за промените в червата ви. Консистенцията на изпражненията и честотата на изхождане са пряко свързани с това, което слагате в устата си или с това, което не хапвате.

Защо периодичното гладуване води до запек при някои хора? Промените в диетата много лесно могат да причинят промени в чревната система. По отношение на гладуването хората могат да страдат от запек в резултат на дехидратация и лош прием на диетични фибри. Ако сега ядете по-малко, когато храненето ви през периода, в който не гладувате, е ограничено, възможно е да не получавате достатъчно хранителни вещества, за да поддържате доброто състояние на червата си, по-специално диетичните фибри.

Те помагат да храносмилателната система да работи правилно и спомагат храната да преминава лесно през храносмилателния тракт. Така че ако не получавате достатъчно от тях, е възможно да имате проблеми в тоалетната.

Същото важи за недостига на вода и други течности. Ако не се хидратирате достатъчно, това може да затрудни още повече преминаването на изпражненията ви, тъй като фибрите са ефективни само ако получавате достатъчно течности. Колкото по-малко вода приемате, което е вероятно при строг режим на хранене, толкова по-висок е рискът от запек.

Ами ако имате обратния проблем… диария? Самото гладуване обикновено не причинява диария, въпреки че може би сте вярвали в това. За нея има много причини. Най-честите са непоносимост към лактоза и някои лекарства. Случва се, ако сте добавили към диетата си млечен продукт, който не ви понася. В противен случай помислете дали има други причини за състоянието ви, като ново лекарство, инфекция на дебелото черво, нарушения на работата на щитовидната жлеза, синдром на раздразненото черво или др.

Как можете да поддържате доброто състояние на червата си, докато гладувате? Запекът може да бъде преодолян чрез консумация на повече фибри и пиене на повече вода през периода на гладуване. Пиенето на кафе също може да има влияние. То често може да предизвика желание да посетите тоалетната само четири минути след консумацията му. Бъдете физически активни, тъй като тренировките стимулират подвижността на червата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay