Защо цикълът ви продължава толкова дълго?

Защо цикълът ви продължава толкова дълго?

Ако на десетия ден от вашата менструация все още ровите из чантата си за поредния тампон и започвате да си задавате въпроса защо цикълът ви продължава толкова дълго, не сте сами. Вероятно знаете, че цикълът идва веднъж месечно и продължава около три до пет дни. Но формулата не винаги е такава – продължителността на цикъла зависи от организма на жената.

През повечето месеци се случва точно в тези дни – биологията е виновна. Но има някои симптоми, които са признак, че трябва да посетите кабинета на гинеколога си. Всеки цикъл, който продължава повече от седмица повече от три поредни месеца, е проблемен и трябва да говорите със специалист.

Ето някои потенциални причини, поради които може да имате по-продължителен цикъл от нормалното:

Вашите хормони са полудели. Синдромът на поликистозните яйчници, неактивната или свръхактивната щитовидна жлеза и други нарушения в хормоналната ви система могат да причинят дълги, тежки или нередовни цикъли. Ако според вас цикълът ви напоследък се е променил, трябва да се обърнете и към ендокринолог.

Причината може да е в някои лекарства. Медикаменти, като тези за щитовидната жлеза, стероиди и антипсихотици, също могат да повлияят на нормалните нива на хормоните ви. Ако приемате подобни лекарства, уверете се, че го правите правилно, и говорете с лекаря ви за алтернативи, ако проблемът продължава.

Наскоро сте преживели рязка промяна в теглото. Ако сте имали по-дълъг от нормалното цикъл и наскоро сте натрупали килограми, това може да е знак, че сте над идеалното за вас тегло. Повишените телесни мазнини водят до по-високи нива на естроген, което може да направи цикълът по-тежък и по-дълъг.

Стресирани сте. Стресът може да повлияе на менструалния ви цикъл по почти всеки възможен начин. Понякога той може да доведе до спиране на менструацията ви. Но друг път може да направи кървенето по-тежко. Ако сте забелязали промяна в период на раздяла, смърт на любим човек или друго стресиращо събитие, разговорът със специалист по психично здраве може да бъде полезен.

Били сте изложени на външни естрогени. Обикновено по-дългата менструация е в резултат на доминирането на естрогена над прогестерона в организма ви. Но естрогените, намиращи се извън тялото ви, като тези, открити в пластмаси, пестициди и месо с добавени хормони, могат да имат същия ефект. За да ограничите ефектите на естрогените в околната среда, приемайте повече храна с богато съдържание на фибри, която предотвратява усвояването на излишния естроген и продължете да се храните с продукти без пестициди и месо и млечни продукти без хормони и антибиотици.

Бъдете нащрек със случващото се с вашето тяло. Ако забележите нещо необичайно, няма да ви навреди да се консултирате с лекар. Дори и да няма сериозен проблем с цикъла ви, загубата на повече кръв може да доведе до анемия или изтощение.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay