10 мита за нашите тела, които вече са развенчани

10 мита за нашите тела, които вече са развенчани

Един много известен мит, който е развенчан, е, че хората използват само 10% от мозъка си. Докато това може да е доста добре известно досега, има и други митове, в които много хора все още вярват и до днес. Например нашите майки и татковци ни казваха да изчакаме 30 минути след хранене, преди да плуваме. Това обаче е погрешно схващане, което също ще изследваме по-късно.

Бихме искали да разкрием 10 много популярни мита, на които много хора все още вярват:

1. Бръсненето на краката кара космите ви да стават по-дебели и да растат по-бързо 

Истината: Когато космите започнат да растат наобратно, може да забележите, че върховете им са по-тъпи и по-тъмни от обикновено. И това е така, защото новите косми все още не са изложени на естествени елементи, като слънчева светлина и химикали, които изсветляват цвета им. Това не означава, че самобръсначките стават причина космите ви да станат по-тъмни, плътни и да растат по-бързо. 

2. Всички хора поглъщат 8 паяка насън всяка година

Истината: Паяците не се интересуват от хората и нямат интерес да стигат до устата ни, когато спим. И това е така, защото нашето тежко дишане и хъркане са страшни за тях. Ние също сме твърде големи за тях - те всъщност ни възприемат като част от пейзажа и нищо повече. Освен това за хората би било много трудно да не се събудят, ако паяк се разхожда по лицето им и влизат в устата им.

3. Можете да получите артрит от пукането на кокалчетата на пръстите

Истината: Причината, поради която кокалчетата ни пукат, когато ги разтегнем или огънем, е, че синовиалната течност (вътре в тях) се пръска. Това е течността, която смазва нашите стави. Много проучвания показват, че този навик не причинява артрит, но може да се наложи да се откажете от него по друга причина. Това, което знаем, е, че хроничното пукване на кокалчета може да доведе до по-слаб захват на ръката ви.

4. Морковите наистина могат да подобрят зрението ви

Истината: Морковите са чудесен източник на витамин А, за който е известно, че подобрява зрението. Въпреки това, човек не трябва да яде огромни количества моркови, за да получи витамин А, тъй като може да го получи и от различни други храни. Важно е обаче да комбинирате морковите с някакъв вид мазнини, за да усвоите целия витамин А, който можете. Най-важното е, че морковите ще ви помогнат да поддържате зрението си в добро състояние, но те не могат да го подобрят или да го върнат.

5. Езиците ни имат 6 вкусови зони

Истината: Всички зони на езика ни могат да открият всички различни вкусове, които съществуват в храните. Митът за вкусовите зони датира от 1901 г., но наскоро учените го развенчаха. Езиците ни имат 5000-10 000 вкусови рецептори, разпръснати из целия език и те изпращат сигнали към мозъка, когато вкусят нещо. Така че, става дума по-скоро за мозъчно възприятие въз основа на нашите преживявания и спомени, а не за вкусовите зони на нашите езици.

6. Белите зъби означават здрави зъби

Истината: Зъбите на всеки са различни и по-тъмният им цвят не означава непременно, че не са здрави. Това може просто да означава, че дебелината на емайла им е по-малка, нещо, което е напълно нормално. Също така, други фактори като стареене и пушене могат да намалят емайла или да го оцветят, отнемайки белотата. И не бива да забравяме за генетиката, която може да накара нечии зъби да се оформят по много специфичен начин.

7. Сърцето ви спира да бие, когато кихате

Истината: Когато вдишвате преди кихане, налягането в сърцето ви се увеличава, а след като кихате, намалява. Така че естествено, пулсът ви се променя по време на този процес, което ви дава идеята, че сърцето ви спира за момент. Можете да бъдете сигурни, че електрическата активност в сърцето ви се възстановява нормално и не спира всеки път, когато носът ви се раздразни.

8. Трябва да изчакате 30 минути, за да плувате след хранене

Истината: Изчакване от 30 минути до 1 час след ядене, за да влезете във водата, не е необходимо. Няма конкретни доказателства, че ще се удавите, ако стомахът ви е пълен. В най-лошия сценарий може да получите спазми в стомаха и затова може да искате да плувате в плитки води, за да можете веднага да излезете. 

9. Кръвта ни е синя, преди да влезе в контакт с кислород

Истината: Някои хора се объркват, когато видят през кожата си, че вените им са в син цвят. Това е просто оптична илюзия и не е доказателство, че част от кръвта в телата ни не съдържа кислород. В действителност кръвта остава тъмночервена във вените ни и се превръща в черешово червена, когато срещне кислород. И това е благодарение на съединение, наречено хем, което е отговорно за пренасянето на кръвта в телата ни.

10. Ако глътнете дъвка, тя остава в стомаха ви 7 години

Истината: вярно е, че дъвките не се усвояват в стомаха ви, но излизат от тялото ви, както всяка друга храна. Със сигурност не остава в стомаха ни в продължение на 7 години, но вместо това си отива в рамките на 7 дни. Поглъщането на дъвка обаче не е добра идея, тъй като твърде много дъвки може да блокират червата и да причинят запек. Ето защо трябва да внимавате с този навик.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay