10 признака, че тялото ви се нуждае от повече йод

10 признака, че тялото ви се нуждае от повече йод

Йодът е от съществено значение за нашия живот, защото той е ключовият компонент, необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Нашето тяло не е в състояние да произвежда йод само, затова трябва да консумираме храни, богати на този елемент. Сред тях са водорасли, сини сливи, яйца и млечни продукти. Дефицитът на йод може да доведе до различни неприятни симптоми. И когато не се лекува, може да бъде причина за още по-тежки заболявания, като рак или сърдечна недостатъчност.

Ето най-честите признаци на недостиг на йод:

1. Проблеми с косата и кожата

Силната загуба на коса и сухата кожа могат да сигнализират, че имате нужда от йод. Той спомага за регулиране на влажността на кожата, стимулира зарастването на порязванията и белезите и дори забавя образуването на бръчки. Този елемент е и преход към дългите и лъскави коси. Тайната е в способността му да поддържа регенерацията на космения фоликул и да я предпазва от инфекция.

2. Чувствителност към студ

Не е толкова студено, но вие умирате от студ? Изглежда, че може да страдате от недостиг на йод, тъй като води до забавяне на метаболизма. В резултат на това телата ни произвеждат по-малко енергия, което води до това чувство на студ.

3. Неочаквано наддаване на тегло

Студът не е единствения проблем, породен от забавения метаболизъм. Това също води до прекомерно тегло. Забавеният метаболизъм кара тялото ни да изгаря по-малко калории, отколкото обикновено, а ние не променяме хранителните си навици. В резултат на това останалите калории се съхраняват като мазнини.

4. Умора и слабост

Проучванията показват, че около 88% от хората с ниски хормони на щитовидната жлеза имат този проблем. Ако видите, че нещата, които сте правили преди, са изтощителни сега, но получавате достатъчно сън и нямате склонност да се претоварвате, тогава недостигът на йод може да е вашият проблем. Постоянната умора и слабост са други симптоми, за които трябва да обвиним забавения метаболизъм. Ние просто нямаме достатъчно енергия, за да останем активни.

5. Проблеми с паметта

Според проучване, проведено през 2014 г., хората с по-ниско ниво на тиреоидни хормони имат по-малък хипокампус. Това е частта от нашия мозък, която контролира дългосрочната памет. Ето защо недостигът на йод може да направи ученето и запомнянето на нещата истински проблем. Освен това, бавният метаболизъм също влияе върху способността на мозъка да обработва информация и ефективно да реагира на нея.

6. Депресия и тревожност

Често мислим, че безпокойството и депресията могат да бъдат причинени само от физиологични проблеми. Но това е често срещана грешка. Учените потвърдиха, че връзката между депресията и нарушенията на щитовидната жлеза е призната отдавна. Ако забележите, че се чувствате по-зле от обичайното, обсъдете го с Вашия лекар, за да изключите сериозните проблеми и да получите подходящо лечение.

7. Подуване на врата

Сега ще говорим за най-често срещания симптом. Подутото място на врата обикновено се нарича гуша и се случва, когато нашата щитовидната жлеза стане необичайно голяма. Когато нашето тяло не разполага с достатъчно йод, щитовидната жлеза не е в състояние да произвежда достатъчно хормони и се опитва да абсорбира елемента от кръвта. Този процес кара клетките на щитовидната жлеза да се размножават и да растат повече от обикновено, което прави нашата шия подута.

8. Проблеми, свързани с бременността

Бременните жени трябва да обърнат специално внимание на този проблем, тъй като те трябва да покрият не само собствената си нужда от този елемент, но и нуждата на детето. Щитовидните хормони са много важни за бебето преди да се роди. Дефицитът им оказва отрицателно въздействие върху развитието на мозъка и интелигентността на кърмачетата. Освен това при дефицит на йод има по-висок риск от мъртво раждане или спонтанен аборт.

9. Брадикардия

Дефицитът на йод е свързан и със сърдечните проблеми. За да бъдем точни, това води до брадикардия, сърдечна честота, която се счита за по-бавна от нормалната. 

10. Запек

Изглежда, че хипотиреоидизмът няма милост и може да повлияе дори на храносмилателната система. Научната литература потвърждава, че засегнатата щитовидна жлеза води до намаляване на активността на стомаха и дебелото черво. Ето защо някои хора имат запек, когато не получават достатъчно йод. Трябва да посетите лекар, ако имате по-малко от 3 движения на червата на седмица.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

6 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay