10 храни, които подобряват съня

10 храни, които подобряват съня
Canva

Храната играе важна роля за подобряване на качеството на съня чрез влияние върху производството на определени хормони, невротрансмитери и други вещества в тялото. Някои храни съдържат триптофан, аминокиселина, която мозъкът превръща в серотонин, невротрансмитер, който помага за регулиране на настроението и предизвиква чувство на сънливост. Храни, богати на калций, магнезий и калий, също могат да насърчат по-добър сън, тъй като тези минерали допринасят за релаксацията на мускулите и намаляването на стреса, което улеснява заспиването и поддържането на дълбок сън.

За да подобрите качеството на съня си, опитайте да включите тези храни в диетата си преди лягане:

Бадеми: Тези ядки са добър източник на магнезий, който помага за регулиране на производството на мелатонин, хормонът, който контролира съня.

Череши: Съдържат мелатонин, който може да помогне за регулиране на цикъла сън-събуждане и да насърчи по-добрия сън.

Чаша топло мляко: Съдържат триптофан, аминокиселина, която помага за производството на серотонин, мозъчен химикал, който може да подобри настроението и да ви накара да се почувствате сънливи.

Овесени ядки: Този комплексен въглехидрат съдържа L-триптофан, аминокиселина, която тялото превръща в серотонин, който може да ви помогне да се отпуснете и да заспите.

Тъмно листни зеленчуци: Те са пълни с калций, който може да помогне за увеличаване на производството на мелатонин и да насърчи по-дълбок сън.

Пиле или пуйка: Тези протеини съдържат триптофан, който може да ви помогне да се отпуснете и да заспите.

Кисело мляко: Също съдържа триптофан и калций, които могат да помогнат за подобряване на качеството на съня ви.

Ябълки: Те съдържат хормона мелатонин, който може да помогне за регулиране на съня.

Банан: Този плод е богат на калий и магнезий, минерали, които могат да помогнат за отпускане на мускулите и облекчаване на стреса, насърчавайки по-добър сън.

Риба: Мазните риби като сьомга и риба тон са богати на витамин В6, който помага на мозъка да произвежда серотонин и мелатонин, хормони, свързани с регулирането на съня.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay