5 неща, които може да предизвикват главоболието ви

5 неща, които може да предизвикват главоболието ви
Pexels

Когато се разболеете от настинка или грип, имате проблеми със зрението или сте жена в цикъл, главоболието е нещо, което не ви изненадва особено много. Понякога се случва също от умора и претоварване.

Оказва се обаче, че има и други, по-малко известни, фактори, които могат да предизвикат болка в главата. Вижте кои са те, за да предотвратите главоболието следващия път: 

1. Неправилна стойка на тялото

Горната част на гърба, раменете и врата ви се напрягат от при неправилна позиция на тялото, което може да доведе до главоболие от напрежение. Обикновено основата на черепа е мястото, където се усеща болката, въпреки че понякога може да се разпространи и към лицето, особено челото.

Как да предотвратите или облекчите болката:

Опитайте се да избягвате да седите или стоите в една и съща позиция за дълъг период от време и се старайте винаги да сте изправени. Освен това, ако говорите по телефона много, помислете дали да не носите специални слушалки, тъй като държането на телефона между главата и рамото ви може да натовари мускулите и да е причината за главоболието.

2. Есенна тревожност

Повишените симптоми на тревожност през есенните месеци не са нещо необичайно и може да се дължат на това, че обикновено се излагаме по-малко на слънчева светлина, тревожим се за целите, които не сме успели да постигнем, началото на новата учебна година и много други неща. И освен емоционалните промени и промените в настроението, които тревожността може да причини, тя може да бъде и причина за по-честите ви главоболия.

Как да предотвратите или облекчите болката:

Получаването на повече слънчева светлина ще помогне на тялото ви да произвежда витамин D и хормони, като мелатонин и серотонин, които играят огромна роля като стабилизатори на настроението. Упражненията, новите преживявания и изграждането на нова рутина също могат да допринесат за облекчаване на симптомите на тревожност. Също така, консумацията на храни, които са богати на витамин D и триптофан, може да бъде голям плюс.

3. Не се храните редовно

Ако сте пропуснали хранене и не сте яли нищо известно време, нивата на кръвната ви захар може да спаднат и тялото ви в отговор ще освободи хормони, които ще изпратят сигнал до мозъка ви, че сте гладни. Тези хормони могат да стегнат кръвоносните съдове в тялото ви, което може да доведе до главоболие от глад. 

Как да предотвратите или облекчите болката:

Вашето тяло се нуждае от постоянно снабдяване с енергия, за да функционира правилно, а храната е основният му източник. Така че главоболието, причинено от нередовно хранене, може да бъде облекчено чрез хранене и пиене на вода. Ако хапването на нещо не помогне, консумацията на малко кофеин може да помогне.

4. Студено време

Студеното време може да доведе до спад на барометричното налягане, което може да провокира болка в ушите или синусите. Освен това, ако студеният въздух е сух, той може да изсуши някои мембрани на синусите и да причини болезнено главоболие и да влоши още повече мигрената. Хората с фибромиалгия (синдром на хронична болка) са особено изложени на риск от главоболие при промени във времето.

Как да предотвратите или облекчите болката:

Балансирана диета, поддържане на хидратация, управление на стреса и достатъчно почивка са всичко, което може да ви помогне да облекчите или предотвратите главоболието. 

5. При почивка

Случвало ли ви се е да се чувствате добре от понеделник до петък въпреки натоварения си график, но в събота се събуждате с главоболие? Това е така, защото напрежението, което сте натрупали през седмицата, намалява и нивата на хормоните на стреса спадат. Това може да доведе до бързо освобождаване на невротрансмитери, които изпращат импулси към кръвоносните съдове, нареждайки им да се свият и след това да се разширят, което причинява главоболие.

Как да предотвратите или облекчите болката:

Опитайте се да избягвате да спите твърде много през уикенда. 8 часа сън са повече от достатъчни, за да може тялото ви да си почине правилно. Прекомерното спане може да доведе до главоболие.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay