5 признака, че имате слабо кръвообращение в крайниците

5 признака, че имате слабо кръвообращение в крайниците

Циркулационната система в тялото ви функционира, изпращайки кислород, кръв и хранителни вещества към тялото ви, което помага на вашите органи да работят правилно. Всеки път, когато притокът на кръв е прекъснат или намален, страдате от симптоми на лошо кръвообращение и системата ви не действа правилно. 

Лошото кръвообращение е резултат от основни здравословни проблеми и достигането до първопричината е най-добрият начин да се предотврати появата му.

Някои от честите причини за лошо кръвообращение произтичат от диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване. Това обаче не е медицинско състояние, а по-скоро симптом на нещо друго, което се случва в тялото ви. Когато имате лошо кръвообращение, може да откриете, че изпитвате известна болка и дискомфорт, което може да доведе до по-сериозни медицински проблеми.

По-долу ще намерите най-честите признаци на лошо кръвообращение, каква може да е причината и как можете да лекувате симптома.

5 признака, че имате слабо кръвообращение в крайниците

Студени крайници

Един признак, който може да забележите, е постоянно студените ръце и крака. Когато имате по-малко кръв, пътуваща към тези крайници в тялото ви, те стават студени, тъй като са най-отдалечени от сърцето ви. В резултат на това може да почувствате студ, дори когато останалата част от тялото ви е със средна температура. Много хора залагат на дебели чорапи, чехли или ръкавици, за да се опитат да затоплят тези части на тялото. Но за съжаление, това не решава проблема с лошата циркулация.

Усещане за изтръпване

Чувството е подобно на усещането след като сте заспали с ръка под странен ъгъл или под главата. Много хора го наричат ​​"изтръпване", когато имат чувството, че не усещат някой от крайниците си. Изпитването на това усещане обаче, когато не сте лежали на част от тялото твърде дълго или току-що сте седели в нормална позиция, може да е признак на лошо кръвообращение.

Ако отидете да вземете нещо и почувствате изтръпване на пръстите си или станете да ходите и почувствате, иглички, помислете дали не става дума за слабо кръвообращение и вземете под внимание.

Подуване или оток

Кръвните съсиреци могат да бъдат причина за лошо кръвообращение, с натрупване на кръв, което блокира кръвоносен съд. В резултат на това може да забележите, че ръцете, дланите, краката или краката ви се подуват. Отокът е натрупване на течности в крайниците и причинява подуване на ръцете или краката. 

Кръвните съсиреци могат да причинят увреждане на кръвоносните съдове. Хапчетата за вода понякога могат да помогнат за лечение на оток, но може да има по-сериозен проблем със здравето ви, ако откриете, че крайниците ви често се подуват. 

Разширени вени

С основния си фокус върху краката, разширените вени са издайнически признак за лошо кръвообращение. Вашите вени са склонни да се издуват с повече кръв, защото не работят правилно, за да я пренасят. В резултат на това често ще виждате лилаво-сини линии по кожата си. Твърде много седене или стоене също може да доведе до разширени вени. Въпреки че не е твърде сериозен проблем, той може да причини болка, тежест в краката, дразнене и мускулни крампи.

По-бавно зарастващи рани

Вашата кръвоносна система е решаваща част от процеса на зарастване на рани. Така че, когато се нараните, кръвта ви бързо пренася повече кислород и хранителни вещества към увредената тъкан, за да помогне за възстановяването ѝ. Когато кръвообращението ви е нарушено, може да забележите, че заздравяването не става толкова бързо, а това пък може да доведе до инфекция.

5 признака, че имате слабо кръвообращение в крайниците

Какво да правите?

Първата стъпка е да се свържете с лекар, който да определи правилно състянието ви.

След това можете да опитате някои от тези полезни съвети, за да подобрите кръвообращението си, които включват:

  • Упражнения – движението е полезно, за да поддържате кръвта да тече в тялото ви. Всяка дейност, която можете да добавите към рутината си, е полезна, като ходене по двадесет минути на ден, добавяне на малко кардио или дори упражнения за тренировка на кръста.
  • Диета - това, което ядете, също може да повлияе на кръвообращението ви. Например, някои храни с повече мазнини могат да причинят натрупване в тялото и да затруднят притока на кръв. Може да искате да получите препоръка от вашия лекар, за да говорите с диетолог или диетолог, за да получите помощ с избора на правилните храни, които да ядете (и да стоите далеч от).
  • Компресионни чорапи за жени - Подутите и уморени крака могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението. Те прилагат определено количество натиск върху краката ви и помагат за поддържане на кръвния поток, за да сведат до минимум дискомфорта.
  • Масаж - Масаж на зоните, я които изпитвате намален кръвен поток, също може да помогне за увеличаването му. Масажът улеснява кръвообращението, като създава натиск и го освобождава, за да позволи на новата кръв да се разпространи в областта на тялото ви.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay