7 здравословни навика за по-силна имунна система

7 здравословни навика за по-силна имунна система

Ежедневните ви навици могат да играят важна роля за поддържането на здрав имунитет. Просто казано: Някои неща, които правите, подобряват естествената ви защита, докато други потискат имунната ви функция. 

За да разберете как вашите навици могат да засилят имунната ви функция, знайте, че има два основни типа имунитет в тялото: вроден и придобит. Вродената имунна система е първата защитна линия на тялото ви. Когато инфекциозен агент, като бактерия или вирус, се опита да нахлуе в тялото ви, той незабавно се сблъсква с вродената имунна система, която има няколко компонента, всеки от които действа, за да ограничи достъпа до тялото. 

Първият компонент включва физически бариери, като кожата и дихателните пътища. Докато кожата е почти непроницаема, дихателните пътища са покрити със секрети, които улавят инфекциозните агенти. Но ако въздухът, който дишате, е сух, липсата на влага може да изсуши тези секрети и да помогне на вирусите и бактериите да навлязат в тялото.

Втората линия на защита се състои от химически фактори като ензими, които помагат на тялото да унищожи нашествениците. Наред с тези ензими има специализирани бели кръвни клетки, наречени фагоцити, които поглъщат нежелани бактерии и вируси.

Ако тези защитни сили от първа линия на вродената имунна система се провалят обаче, придобитата имунна система се активира и тя "извиква" няколко бели кръвни клетки, за да изпълни своята мисия.

Ето 7 здравословни навика, които можете да придобиете, за да имате по-силен имунитет:

1. Достатъчно сън

Сънят е от решаващо значение за мозъка, сърцето и, да, имунната ви система, така че е наложително да получите необходимия сън, който обикновено е седем до осем часа на нощ за възрастен. Без адекватен сън вашите NK клетки намаляват и получавате повишаване на така наречените възпалителни цитокини, които допринасят за множество здравословни проблеми.

2. Яжте растителна храна

Вие наистина сте това, което ядете – и ако ядете голям брой растителни храни, ще зареждате тялото си с хранителните вещества, от които имунната ви система се нуждае, включително витамин В12, калций, желязо, цинк и йод. 

3. Потете се

Знаете, че трябва да тренирате редовно и ако някога е имало мотивация да се движите, нека това да бъде: "Т-клетките убийци (имунните клетки) в тялото ви се увеличават, когато тренирате. Важно е тренировките да са интензивни, за да се потите обилно. 

4. Правете си ежедневни "почивки" от стреса

Невъзможно е да си жив и да не изпитваш стрес, но всички трябва да намерим начини да го управляваме. Осигурете си ежедневни тайм-аути от стрес. Прекарвайте 30 минути всеки ден, правейки нещо, което ви харесва, независимо дали това е четене, медитация, правене на йога, разходка или среща с приятели за разговор.

5. Не пийте твърде много алкохол

Прекомерната консумация на алкохол влошава имунната ви система. Но не е нужно да го изключвате напълно, тъй като чаша вино три до пет пъти седмично е свързана с подобрена устойчивост към инфекциозни заболявания. 

6. Поддържайте здравословно тегло

Проучванията показват, че хората, които отговарят на дефиницията за затлъстяване (индекс на телесна маса по-висок от 25), имат понижени нива на лимфоцити и NK клетки. 

7. Откажете се от пушенето

Когато пушите, слуз се натрупва в дихателните пътища и предлага на бактериите чудесна среда за размножаване. Респираторните инфекции не само са по-чести при пушачите, но също така са по-тежки и продължават по-дълго.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay