7 начина, по които пържената храна влияе неблагоприятно на организма ни

7 начина, по които пържената храна влияе неблагоприятно на организма ни
Canva

Нищо не може да се сравни с вкуса на пържените картофи със сирене или пържените кюфтенца от тиквички през лятото. Но колкото и да е вкусна пържената храна, тя крие доста рискове за нашето здарве.

Различните начини на приготвяне на пържена храна могат да имат различни последици за нашия организъм. Ето седем възможни начина, по които тя може да окаже влияние върху нас:

Повишаване на калорийния прием

Пържената храна води до повишаване на калорийния прием. Това може да допринесе за натрупването на излишни килограми и проблеми с теглото.

Повишаване на риска от заболявания на сърцето

Приготвянето на храна чрез пържене в наситени или транс-мазнини може да увеличи нивата на лошия холестерол (LDL) в организма и да повиши риска от развитие на заболявания на сърцето.

Образуване на акриламид

Пържената храна, особено картофените и храни с високо съдържание на въглехидрати, може да образува вещество, наречено акриламид, при високи температури. Акриламидът е свързан с повишен риск от различни видове рак.

Загуба на хранителни вещества

Приготвянето на храна чрез пържене може да доведе до загуба на някои хранителни вещества, особено тези, които са във водоразтворими витамини като витамин С и витамин B-комплекс.

Увеличен риск от инсулинова резистентност

Приготвянето на храна чрез пържене в масло при високи температури може да доведе до образуване на продукти на окисление и напреднала гликация. Това може да допринесе за инсулинова резистентност и повишен риск от развитие на диабет тип 2.

Повишаване на възпалението в организма

Пържената храна може да предизвика възпаление в организма поради наличието на продукти на окисление и напреднала гликация. Хроничното възпаление се свързва с различни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак.

Повишаване на риска от замърсяване с токсични вещества

Приготвянето на храна чрез пържене при високи температури може да доведе до образуване на токсични вещества, като например полициклични ароматични въглеводороди (ПАВ), които се свързват с повишен риск от развитие на рак.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay