7 подправки за здраво сърце

7 подправки за здраво сърце

Нуждаем се от подправките, за да подчертаем вкуса на храната си. Типичен пример за кухня, която не може да съществува без подправки, е индийската. Но освен това, те могат да ни помогнат и по друг начин – да подпомогнат работата на сърцето ни.

Разровете се във вашата кухня, защото сме сигурни, че сред разнообразието от подправки, ще откриете онези, които ще помогнат да предотвратите и управляване сърдечно-съдовите заболявания.

7 подправки, които да добавите към вашата диета, за да подобрите здравето на сърцето:

Джинджифил

Книгата Healing Foods на DK Publishing разкрива ползите от гингерола, активно съединение, намиращо се в джинджифила. Гингеролът има аналгетични, седативни, антипиретични и антибактериални ефекти и е пълен с антиоксиданти. Всъщност някои проучвания показват, че консумацията на достатъчно джинджифил може да ви отърве от "лошия" холестерол, за който е известно, че увеличава риска от сърдечни заболявания.

Люта чушка

Освен че добавят пикантност към вашата храна, лютите чушки съдържат в изобилие витамин С и други съединения, които помагат за поддържането на нивото на кръвното налягане под контрол.

Семена от целина

Семената на целината се използват често в средиземноморския регион. Обикновено се добавят към билков чай, семената от целина са известни за борба с възпалението и високото кръвно налягане.

Канела

Канелата има доказани антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да ви предпазят от различни заболявания, включително сърдечни проблеми.

Кардамон

Кардамонът може да се използва както за подправяне на храна, така и за чай. Неговите остри, но сладки нотки го правят чудесен подобрител на вкуса. Подправката е пълна с витамин А, витамин С, калций, желязо, цинк и други хранителни вещества, за които е известно, че предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и подобряват здравето на сърцето.

Чесън

Чесънът често се препоръчва на сърдечно болните, тъй като е натоварен с антимикробни и антиоксидантни свойства, присъстващи в неговото съединение - алицин. Редовното ядене на чесън може да помогне за понижаване на холестерола, както и нивата на кръвната захар.

Горчица

Според проучване на American Journal of Clinical Nutrition, добавянето на синапено масло към ежедневната ви диета може да бъде чудесно за здравето на сърцето. Синапеното семе е богато на MUFA, който може да регулира нивото на холестерола и нивата на мазнините в кръвта, като по този начин подобрява кръвообращението.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay