7 признака, че тялото ви се нуждае от повече витамин А

7 признака, че тялото ви се нуждае от повече витамин А

Всички витамини са от съществено значение за организма, за да изпълнява функциите си. Зад доброто зрение, ефективната репродуктивна система и здравата кожа се крие витамин А. Той присъства в много храни, но рискът от дефицит на витамин А съществува, главно при бременни жени, бебета и деца в ранните етапи на растеж.  

Ние искаме да ви информираме за някои физически признаци, които биха могли да показват наличието на недостиг на витамин А в организма. 

1. Суха кожа

Витамин А е един от основните елементи, от които тялото се нуждае, за да възстанови кожната тъкан и от своя страна да я поддържа хидратирана. Много често срещан симптом за недостиг на витамин А е появата на екзема, която се появява, когато кожата стане толкова суха, че придобива червеникав цвят, сякаш е рана.

2. Нощна слепота

Този признак е един от най-честите. Известен също като "никталопия", това е проблем, при който хората не виждат през нощта или когато е тъмно. В слабо осветена среда остротата, която трябва да има очната система, е отслабена и става невъзможно да се обработват тъмни изображения.

3. Акне

Както вече споменахме, витамин А е от съществено значение за кожата. При липсата му лицето може да стане сухо и поради това да произвежда прекомерно количество масла, което може да предизвика появата на пъпки. Ето защо витамин А може да се използва за лечение на проблеми, свързани с акне.

4. Проблеми със зачеването

Ако имате проблеми със зачеването, причината може да е липсата на витамин А. Репродуктивните системи както на мъжете, така и на жените работят най-добре, ако в тялото има достатъчно витамин А. Яденето на храни, богати на витамин А, може да насърчи плодовитостта. Освен това бременните жени трябва да го включват в диетите си, тъй като загубата на плода е свързана с недостиг на витамин А.

5. Бавно заздравяване на рани 

Тялото има склонност да лекува раните за кратко време благодарение на производството на колаген. Този протеин се намира в здравите организми и благодарение на него кожата и кръвта остават здрави. Витамин А помага за производството му. Така че ако забележите, че зарастването на рани се случва по-бавно при вас, трябва да започнете да хапвате храни, богати на витамин А, като моркови, портокали, мляко и червено месо.

6. Бавен растеж

Това е един от признаците, на които трябва да обърнем най-много внимание, особено при бебета и деца. Важно е да консумирате витамин А от третия месец на бременността и да го давате на детето през първите му години от живота. Той е отговорен за развитието на зрението и имунната система на детето. 

7. Сухи очи 

Един от най-важните признаци на този дефицит е невъзможността да се образуват сълзи и да се овлажнява очната ябълка. Ако този дискомфорт продължава, това може да доведе до пълното отслабване на роговицата и загуба на зрението.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay