8 мита за Синдрома на поликистозните яйчници, които трябва да бъдат развенчани

8 мита за Синдрома на поликистозните яйчници, които трябва да бъдат развенчани
unsplash

Синдром на поликистозните яйчници е хормонално разстройство, което причинява проблеми с освобождаването на яйцеклетки от яйчниците. Това състояние може да затрудни забременяването.

Поликистозните яйчници съдържат пълни с течност кисти, известни като фоликули, в които яйцеклетките се развиват, но обикновено никога не узряват достатъчно, за да овулират. Това влияе върху менструалния цикъл, което води до нередовна менструация и проблеми с овулацията. 

Точната причина за появата на този симптом не е известна, но е факт, че засяга немалък процент от жените в детеродна възраст. Средно около 20% от жените чуват тази диагноза, която често води до сериозна паника, поради липасата на информираност. 

Истината е, че това състояние не е чак толкова страшно, колкото повечето жени си го представят. Симптомите включват нередовна или липсваща менструация, наддаване на тегло, излишно окосмяване по лицето и тялото, тревожност, нередовно хранене, нарушения на съня и акне. Забременяването е напълно възможно, дори да се случи малко по-трудно и това е състояние, което може да бъде овладяно. 

Именно заради липсата на достатъчно информация, има много митове, свързани с СПКЯ, които е време да бъдат развенчани. 

Мит 1: Направили сте нещо, за да причините СПКЯ

СПКЯ все още е слабо разбрано състояние и точната причина за него е неизвестна. Разбирането на науката зад състоянието може да бъде първата стъпка към премахване на самообвиненията на мнозина. Няма една причина за СПКЯ. Има сложна комбинация от фактори, които водят до това състояние. 

Вместо да се обвинявате и да се чудите как се е случило, направете някои промени в начина си на живот, за да се справите с поликистозните яйчници по-бързо и лесно. 

Мит 2: СПКЯ засяга само жени с наднормено тегло

Един от хормоналните дисбаланси, свързани със СПКЯ, причинява инсулинова резистентност, която от своя страна може да доведе до наддаване на тегло и затруднения при отслабване. Това обаче не означава, че всички страдащи от този синдром са с наднормено тегло. Някои хора със СПКЯ са с поднормено или нормално тегло.

При откриване на Синдром на поликистозните яйчници, при наличие на наднормено тегло, една от препоръките на лекарите е сваляне на излишните килограми, но определено не може да се твърде, че поликистозата се случва вследствие на излишни килограми. 

Мит 3: Жените с поликостоза трябва да пият противозачатъчни хапчета

СПКЯ не може да бъде излекуван, но симптомите могат да бъдат управлявани чрез положителни промени в начина на живот. Понастоящем няма налични лекарства, които да помогнат на жените да се справят със симптомите си и тъй като СПКЯ е хормонално състояние, много медицински специалисти смятат за подходящо да изпишат противозачатъчни хапчета. Добре е да говорите с Вашия лекар за всички потенциални рискове и ползи от хапчето, преди да вземете решение. Въпреки че естроген-прогестероновите орални контрацептиви изглеждат най-полезният вариант, важно е да обсъдите всички неща, които ви притесняват, преди да започнете да пиете хапчета. Истината е, че има и други варианти за справяне със симптомите на СПКЯ, ако сте твърдо против приема на противозачатъчни хапчета. 

Мит 4: Не можете да забременеете, ако имате СПКЯ

Голямо притеснение за жените със СПКЯ е, че няма да могат да забременеят, но това не е истина. Въпреки че състоянието е една от най-честите причини за безплодие, възможно е да забременеете както естествено, така и чрез асистирана репродукция. 

Някои жени, които имат СПКЯ, имат овулация, докато други не – това зависи от вида на поликистозата, която имате. 

Ако се опитвате да забременеете и имате СПКЯ, потърсете медицинска помощ, ако не сте забременели в рамките на шест месеца след редовен незащитен секс. 

Мит 5: СПКЯ не може да се лекува

СПКЯ не може да се излекува, но е възможно страдащите да живеят живот без симптоми. След като разберете, че имате поликистозни яйчници, можете да започнете да работите върху създаването на по-добра среда за вашите полови хормони. Това може да стане чрез подобряване на инсулиновата чувствителност, както и чрез намаляване на възпалението и стреса. След това трябва да започнете да виждате подобрение на симптомите. 

Някои от промените в начина на живот включват диета, богата на растителни храни, редовна физическа активност, приоритизиране на съня и практики за медитация, за да управлявате нивата на стрес. 

Мит 7: СПКЯ ще предизвика по-сериозно окосмяване на тялото

Не всички жени със СПКЯ имат изобилие от косми по лицето и тялото. Излишното окосмяване всъщност се причинява от високи нива на андрогени (група хормони), които присъстват в тялото. Андрогените се произвеждат както от мъже, така и от жени, но някои жени със СПКЯ може да имат повишени нива на хормона. 

Медицинският термин за прекомерно окосмяване по лицето и тялото се нарича хирзутизъм. Въпреки че хапчетата или андрогенните блокери могат да се използват за потискане на нивата на андроген, може да отнеме до шест месеца, за да видите някакви промени. Но отново подчертаваме, че това не се случва при всички жени с този синдром. 

Мит 8: Причинява болка

Кистите всъщност не причиняват болка. Възможно е да има други съвпадащи причини за болка при СПКЯ, като болезнена менструация, инфекции на таза, ендометриоза или единична киста на яйчника и лечението ще зависи от основната причина. Ако изпитвате постоянна болка задължително трябва да потърсите лекарска помощ, недейте да си я обяснявате с наличието на Синдром на поликистозните яйчници. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay