Какво ще се случи с тялото ви, ако изключите захарта напълно

Какво ще се случи с тялото ви, ако изключите захарта напълно

"Захарно лице", мустаци над горната ви устна и дори безплодие - това са само няколко ефекта, свързани с консумацията на коварния бял кристал - захар. Махането му от чиниите и чашите ни може да не ни превърне в супергерои, но определено може да подобри живота ни и здравето ни.

Всички обичаме от време на време торта или кока-кола, затова решихме да разберем какво ще се случи с телата ни, ако се откажем от захарта, поне за малко. 

1. Може да забременеете по-лесно

Захарта е известна със способността си да ни дава енергия чрез задействане на инсулин в кръвта ни. Но инсулинът много прилича на хормоните, които са отговорни за бременността. Ако консумираме твърде много рафинирана захар, в тялото ни има толкова много инсулин, че се бърка с хормоните, които помагат на яйцеклетките да узреят, така че тялото ни започва да работи за намаляване на нивото на тези хормони. В резултат на това в тялото ни има по-малко узряващи яйцеклетки и за жената става по-трудно да забременее.

2. Няма да сте толкова гладни

Попадайки в тялото ни, захарта влияе върху умствените ни способности, както и върху самоконтрола ни. Проучванията показват, че захарта има пристрастяващ ефект върху някои части на мозъка ни. Когато ядем захар, провокиращият ни глад хормон се увеличава, а хормоните, потискащи глада, намаляват. След това започваме да жадуваме за висококалорична храна като бисквитки или пица и също така сме склонни да преяждаме.

3. Обемът на мозъка ви може да се увеличи и паметта ви да се подобри

Когато стомахът ни казва да ядем нещо сладко, мозъкът ни казва "не" и ето защо. Проучванията установяват, че дори да не напълняваме, докато ядем захар, мозъкът ни все още чувства дискомфорта, тъй като когнитивните ни функции могат да станат по-бавни. Може да имаме нарушена памет и да станем по-слаби при вземането на решения. Освен това мозъкът ни може да загуби обема си и да стане по-малък в определени области, установиха проучвания.

4. Може да спрете да изпитвате промени в настроението и да станете по-весели

Яденето на твърде много захар може да доведе до промени на настроението и дори до депресия, твърдят учени. Диетите с високо съдържание на рафинирани захари могат да засилят безпокойството и да попречат на хората да се наслаждават на живота си със здравословни емоции. Това се случва, защото рафинираната захар изцежда витамин В от тялото ни и това е един от основните агенти, отговорни за нашето настроение. Изненадващо, лекарите използват инсулин за лечение не само на диабет, но и на депресия и това лечение показа някои добри резултати.

5. Може да избегнете "захарно лице"

Когато мислим за захар, това често се свързва с наддаване на тегло. Но дерматолозите също са загрижени за този "бял враг". Те твърдят, че захарта провокира хормонален стрес, който води до лош тен и има специално име - "захарно лице". Характеристиките на "захарното лице" са сив оттенък на кожата, изтънени вежди, петна по цялото лице и по-тънка кожа.

6. Може да имате по-плътна коса

Според дерматолозите захарта може да провокира изтъняване на косата и косопад. Това се случва, защото повишеното ниво на глюкоза провокира неравномерни нива на хормони като инсулин и стероиди, а хормоналният баланс се превръща във влакче в увеселителен парк. Тогава скалпът не се подхранва добре и може да започнем да губим коса. Правилният хранителен режим няма да може да възстанови вече нанесените щети, но може да предотврати бъдещата загуба на коса, твърдят лекарите.

7. Може да избегнете прекомерно окосмяване по лицето и тялото

Когато ядем рафинирана, преработена захар, може да се сблъскаме с проблема с нежеланото окосмяване по тялото си, твърдят учените. Захарта провокира повишено ниво на инсулин в кръвта ни, което от своя страна провокира по-високи нива на тестостерон. Този хормон засилва растежа на косата и прави косата по-пигментирана, а прекомерното му количество може да доведе до израстване на тъмнни косми над горната ни устна и по корема. По-високите нива на инсулин и инсулиновата резистентност също са свързани със СПКЯ при жените.

8. Кожата ви може да започне да старее по-бавно

Захарта може не само да предизвика акне, но може да ускори стареенето на кожата ни, твърдят учените. Когато постъпва в тялото ни, захарта участва в увреждането на колагена на кожата ни и този процес се ускорява още повече от ултравиолетовата светлина. Кожата ни става по-малко еластична и по-крехка и има увеличени бръчки и увисване. Захарта може също да потисне човешкия хормон на растежа, който е отговорен за нашия метаболизъм и състава на тялото, и без този хормон, ние може да изглеждаме и да се чувстваме по-възрастни.

9. Костите ви ще останат здрави

Разпространено е мнението, че солта прави костите ни по-крехки, тъй като елиминира калция от тялото ни, когато пишкаме. Но лекарите са още по-загрижени за друг бял кристал, който може да е още по-лош за костите ни, а това е захарта. Последните изследвания установиха, че захарта затруднява тялото ни да метаболизира витамин D и всъщност лишава костите ни от калций, магнезий и други хранителни вещества. Това може да доведе до остеопороза и костната ни тъкан да стане крехка.

10. Ще забравите за крампите

Въпреки че може да изглежда добра идея да хапвате шоколад и бонбони, когато сте в менструация, гинеколозите твърдят, че всъщност захарта може да влоши нещата. Според лекарите захарта може да влоши спазмите, защото причинява възпаление. Освен това може да имате подуване на корема, коремна болка и газове и това може да влоши състоянието ви, когато сте в менструация.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

4 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay