Безопасна ли е соята по време на бременност?

Безопасна ли е соята по време на бременност?

Соята е източник на протеини с ниско съдържание на мазнини, но някои експерти предупреждават, че твърде много от нея може да навреди на вашето здраве и на вашето развиващо се бебе.

Връзката между науката и соята никога не е била безпроблемна. Скоро след като изследвания показват, че консумацията на соя може да помогне за предотвратяване на заболяване, по-ново проучване опровергава по-ранните открития. И тъй като соята съдържа изофлавони, които са фитоестрогени или хормони, имитиращи хормона естроген в организма, някои експерти предупреждават, че прекалената консумация от нея може да навреди на здравето ви и дори да повлияе негативно на развитието на вашето бебе по време на бременност.

Бобовите растения са чудесен източник на протеини с ниско съдържание на мазнини, които обаче са нужни, за да расте здраво бебе. Получаването на достатъчно протеини по време на вегетарианска бременност е предизвикателство, затова много жени наблягат на соята, за да увеличат приема им. Освен висококачествени протеини, соята осигурява фолати, желязо, калций, цинк и микроелементи, фибри и омега-3 мастни киселини.

Изправени пред противоречива информация, много от бъдещите майки не са сигурни колко соята е безопасна.

Плюсове и минуси. Соята съдържа фитинова киселина, естествено растително вещество, което се свързва с минералите. Тя може да блокира усвояването на някои тежки метали, като живак, олово, кадмий и уран, което е чудесно, но може да блокира усвояването на основни минерали, като ниацин, калций, магнезий и цинк, които са от решаващо значение за растежа и развитието на плода. Способността на бобовите растения да понижават нивата на холестерола е полза, която може би не сте очаквали. Но в момента тялото ви се нуждае от холестерол, за да произвежда прогестерон, естроген и витамин Д.

Освен това може би сте чували, че консумацията на соя, докато сте в очакване на дете, може да доведе до ранен пубертет, нередовен менструален цикъл и проблеми с фертилитета при момичетата и повишена честотата на урологични вродени дефекти при момчетата. Тези резултати са след провеждане на изследвания върху животни, което води учените до заключение, че соята може да има същите ефекти и върху хората.

Ключът е в умереното количество. По време на бременността една до две порции соя дневно е добре, което се равнява на малко повече от чаша соево мляко. Някои експерти препоръчват ферментирали соеви продукти, като темпе и мисо, а не соево мляко или тофу. Ферментацията помага да се неутрализира фитиновата киселина в соята, като прави хранителните вещества по-лесни за усвояване на организма.

Без значение кой соев продукт избирате да хапвате, яжте пълноценни храни, а не преработени. Много от соевите храни, които се продават като здравословни, всъщност съдържат само нежелани продукти.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay