Важни съвети за начинаещи в джогинга

Важни съвети за начинаещи в джогинга

Решили сте, че искате да промените начина си на живот и да започнете някаква физическа активност? Но каква да бъде тя? Наскоро сте започнали да бягате и се задъхвате само при направата на една обиколка? Това е напълно нормално, но не се тревожете, ние сме тук, за да ви помогнем.

Бягането е една от най-добрите тренировки за подобряване на вашата физическа и психическа форма. Редовното бягане може да ви помогне да изградите здрави кости, да укрепите мускулите, да подобрите сърдечно-съдовата си система, да управлявате нивата на стрес и най-важното да отслабнете. Джогингът е за всеки, тъй като помага за подобряване на здравината на костите и минералната плътност.

Но ако сте начинаещ и се борите с техниката, ето малко помощ. Ето три съвета, които могат да ви помогнат лесно да възприемете този здравословен навик по-бързо.

Оборудване

Инвестирането в нов чифт обувки или дрехи за тренировка може да служи като мотивация за започване на тренировката. Уверете се, че купувате здрави и удобни обувки, които ви осигуряват добра опора на арката и са с подплатени пети, за да поемат удара. Носете свободно и дишащо облекло, което ще ви улесни при движението.

Загряване, охлаждане и възстановяване

Правилното загряване преди бягане може да подобри притока на кръв и да намали сковаността, потенциално намалявайки риска от нараняване. Разгрявката ви може да бъде разходка или динамично разтягане за пет до десет минути. Също така охлаждането след бягането ще ви помогне да нормализирате сърдечната честота, което е важно, за да се избегнат наранявания. Можете да ходите от пет до десет минути, за да се охладите.

Започнете бавно

Като начинаещ не планирайте да бягате на дълги разстояния без нито една почивка. Избирайте си кратки маршрути. Почивайте си между бяганията, но не бъдете статични, за да можете да се възстановите по-лесно по-късно. Започнете да бягате с умерено темпо и поддържайте същото темпо по време на цялото бягане. Увеличете времето си с течение на дните, като бягате за една минута допълнително във всяка тренировка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay