Да, има причина краката ви да са студени

Да, има причина краката ви да са студени

Някои хора просто имат студени крака в буквалния смисъл на думата. Удобно ли ви е да сте обути с плътни чорапи дори през пролетта? Оплаква ли се партньорът ви от ледените ви пръсти на краката? Ако краката ви винаги са студени, има обяснение.

Не е рядко срещано хората да имат студени крайници. Но ако състоянието е постоянно, може зад него да стои по-сериозен проблем. Затова е важно да се обърнете към вашия лекар.

Кои са някои от най-често срещаните причини за студените крака? Тъй като артериите са най-малките кръвоносни съдове, те се блокират от мастни плаки по-лесно. Артериите към долните крайници са най-тънички, затова те често са засегнати първи. Тютюнопушенето, високото кръвно налягане, високия холестерол и възрастта са рискови фактори за лошо кръвообращение.

Диабетът и проблемите с щитовидната жлеза също могат да бъдат причина за студени крайници. Често при диабет, ако кръвната захар остава постоянно висока, причинявайки невропатия или странното усещане, че крайниците ви горят, а те всъщност са студени. При проблемите с щитовидната жлеза, тялото не произвежда достатъчно хормон, засягайки метаболизма на тялото, който контролира телесната температура.

Недостигът на желязо също може да доведе до студени крака. Ниското съдържание на желязо в тялото ви може да доведе до анемия, намаляване на червените кръвни клетки, един от страничните ефекти на която са хронично студените крака.

Какво можете да направите за хронично студените крака? Стоплянето на пръстите на крака е възможно и как да го постигнете зависи от това защо те са студени. Ако страдате от основно заболяване, трябва да лекувате този конкретен проблем. Носете дебели чорапи или чехли, докато сте на закрито и не се разхождайте боси. И тъй като лошата циркулация може да доведе до студени крака, ежедневните упражнения са задължителни. Ходенето ще помогне за подобряване на притока на кръв в тялото. Ако седите дълго време, дори да разтърквате глезените си и да размърдвате пръсти, е добро начало. Масажът също е страхотен начин да увеличите прихода на кръв към краката си и да ги поддържате топли.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay