Избягвайте тези храни, ако сте склонни да задържате вода

Избягвайте тези храни, ако сте склонни да задържате вода
Canva

Ако сте склонни да задържате вода, важно е да обърнете внимание на диетата си, тъй като някои храни могат да влошат състоянието ви. Ето списък с храни, които трябва да избягвате или да консумирате умерено, ако сте склонни да задържате вода:

Преработени и пакетирани храни: Тези храни често съдържат високи нива на сол, консерванти и изкуствени подсладители, които могат да причинят задържане на вода.

Храни с високо съдържание на натрий: Натрият е естествен елемент, намиращ се в много храни, но прекомерната консумация може да доведе до задържане на вода. Избягвайте прекомерната консумация на солени закуски, чипс, пуканки, консервирани супи и бульони, печени изделия и бързо хранене.

Млечни продукти: Някои млечни продукти, особено тези с високо съдържание на мазнини, могат да бъдат трудни за храносмилане и да доведат до възпаление, което може да допринесе за задържането на вода. Ако забележите, че млечните продукти предизвикват задържане на вода във вас, обмислете ограничаването им или преминаването към непоносими опции.

Подсладени напитки: Газирани напитки, плодови напитки, пуншове и енергийни напитки често съдържат големи количества захар и изкуствени подсладители, които могат да причинят задържане на вода. Ограничете приема на тези напитки и вместо това изберете вода, чай или неподсладени варианти.

Плодове и зеленчуци с високо съдържание на калий: Докато калият е важен минерал за здравето, прекомерният прием може да причини дисбаланс в нивата на електролитите, водещ до задържане на вода. Някои плодове и зеленчуци с високо съдържание на калий включват банани, портокали, картофи, спанак и бобови растения. Консумирайте ги умерено, ако сте склонни да задържате вода.

Пълнозърнести храни: Въпреки че пълнозърнестите храни обикновено са здравословни, те могат да бъдат с високо съдържание на натрий, особено ако са предварително опаковани или приготвени с добавена сол. Изберете непреработени пълнозърнести храни и четете етикетите със съдържанието на натрий.

Алкохол: Алкохолът може да действа като диуретик, което води до дехидратация, и също така съдържа захар, което може да допринесе за задържането на вода. Ограничете приема на алкохол или изберете по-малко сладки алтернативи, ако сте склонни да задържате вода.

Кофеин: Подобно на алкохола, кофеинът има лек диуретичен ефект, който може да доведе до дехидратация. Ограничете приема на кофеин и пийте много вода през целия ден, за да останете хидратирани.

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay