Изкуствени и синтетични материи, които вредят на здравето ни

Изкуствени и синтетични материи, които вредят на здравето ни

Топли пуловери или ефирни рокли, любимите ни спортни клинове или оформящо бельо — толкова много неща около нас са направени от изкуствени или синтетични материали. Въпреки че изглеждат добре и са удобни, те могат да бъдат опасни за кожата ви и общото ви здраве. От неприятни миризми до обриви, гадене или нещо още по-лошо. Химикалите в синтетичните тъкани не са най-добрите спътници за нашата кожа.

Полиестер

Полиестерът е една от най-популярните и най-използваните синтетични тъкани. Въпреки че може да бъде произведен със смес от естествени компоненти, като памук, ефектът му върху нашето здраве все още може да бъде вреден. Докато носите полиестер, кожата диша по-трудно. Освен това повишаването на телесните температури спомага за освобождаването на химикали от тази тъкан, които по-късно се абсорбират от кожата ви. Това може да причини различни проблеми и раздразнения като обриви, сърбеж, зачервяване, екзема и дерматит. Така че е по-добре да избягвате полиестер в дрехите си, а също и в спалното си бельо.

Вискоза

Вискозата е влакно, което е направено от целулоза, която е химически преобразувана от дървесна маса. Докато полиестерът е синтетична материя (изцяло създадена от синтетични материали), то вискозата се води изкуствена, защото е изработена от естествени материали, които са обработени по изкуствен начин. Не само, че производството на този материал е опасно, но и носенето му може да бъде нездравословно. Вискозната тъкан може да отдели токсични вещества, които могат да причинят гадене, главоболие, повръщане, болка в гърдите и мускулите и безсъние. В допълнение към всичко това, производството му замърсява силно околната среда.

Найлон

Чорапи, бельо, бельо, чорапогащи и толкова много различни ежедневни дрехи са направени от найлон. Той е издръжлив и не е много скъп за производство, поради което е популярен. В същото време найлонът не е най-добрият избор за носене върху голата ни кожа. Дрехите, изработени от найлон, не абсорбират потта от кожата, което може да доведе до неприятни миризми и кожни инфекции. Докато се произвежда, тъканта се избелва или боядисва с различни химикали. Носенето му върху кожата ви може да причини и различни раздразнения.

Акрил

Акрилните тъкани са изработени от акрилонитрил, който е канцероген и мутаген. Излагането на това вещество може да причини различни проблеми с вашето здраве. Сред тях са главоболие, гадене, виене на свят, затруднено дишане, слабост на крайниците и много други. Като носите акрилни тъкани, рискувате да абсорбирате част от акрилонитрила в кожата си. Освен това производството на акрил е огромна причина за замърсяване на околната среда.

Спандекс, лика, еластан

Тези видове тъкани са изключително разтегливи и с тях се изработват много тесни дрехи като спортни сутиени, клинове, тениски, оформящо бельо, чорапогащи, бански костюми и др. Подобно на други синтетични тъкани, те са направени от вредни химически вещества като полиуретан , който също се счита за канцероген. Продължителният контакт с тези тъкани може да причини кожни раздразнения като дерматит.

Какви материи да носим?

Памук: дишащ е, абсорбира течността от кожата, предпазва от топлина през лятото и студ през зимата и е хипоалергичен и издръжлив. Това е една от най-добрите материи, които можете да носите, предоставяйки на кожата си с най-голям комфорт.

Мериносова вълна: това е изцяло естествен материал, регулиращ температурата и влагата, който не губи форма и не увисва с времето. Вместо това, той е мек, лек и също така предлага естествена UV защита! Вълната от алпака също може да бъде добра алтернатива.

Кашмир: това е много ценен материал. Не се използват тежки химикали, за да се създаде гладкото копринено усещане на кашмир и е невероятно и приятно да се усеща върху кожата самостоятелно.

Коноп: този текстил служи на хората от хиляди години. Той е добре известен със своята здравина и издръжливост. Това е най-добрият естествен материал, когато става въпрос за поддържане на форма, а не за разтягане. Освен това, колкото повече го носите, толкова по-мек става.

Коприна: тази мека материя не само има луксозна текстура, но има и куп ползи за здравето! Може да забави стареенето, да помогне при екзема и астма, да има противогъбичен ефект, да помогне за избягване на алергии и да подобри съня!

Бамбук: това е интересна нова алтернатива на традиционните естествени тъкани. Текстилът, изработен от бамбук, е също толкова мек и копринен като другите естествени материи, но също така е хипоалергичен, силно дишащ и терморегулиращ. Може да абсорбира влагата от кожата дори по-добре от памука и да ви предпази от UV лъчи като мериносовата вълна. Освен това е биоразградим.

Лен: това е изключително удобен и издръжлив материал. Освен това е лесен за поддръжка и е подходяща за всеки сезон. Подобно на някои други естествени текстилни изделия, той има хипоалергенни свойства, ще се чувства допълнително комфортно и ще позволи на кожата ви да диша.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay