Има ли изобщо връзка между виното и здравето?

Изследователи не са открили доказателства за полезността на ресвератрола

Има ли изобщо връзка между виното и здравето?

Група учени опровергаха дългогодишното вярване, че съставка в червеното вино може да удължи живота и предотврати заболяване на сърцето.

Професор Ричард Семба, заедно с екип от Медицинския Университет Джон Хопкинс, заявява, че няма доказателства, че антиоксидантът ресвератрол (съдържащ се в червеното вино) може да подобри здравето.

Многобройни изследвания се опитват да разгадаят "френския парадокс". Учените отчаяно искат да разберат защо във Франция продължава да се отчита особено ниска честота на сърдечно-съдовите заболявания, въпреки повишеното съдържание на мазнини в диетата.

Има ли изобщо връзка между виното и здравето?


Според някои учени, причината за това се крие в повишената консумация на тъмен шоколад, червено вино и плодове. Общото между тях е съдържанието на ресвератрол.

Екипът от университета Джон Хопкинс в Балтимор изследвал здравето на почти 800 души от региона Кианти в Италия в продължение на повече от девет години, за да установи дали пиенето на червено вино има някакво влияние върху общото им здравословно състояние.

Изводът на професор Семба е, че не са открити доказателства, които да подкрепят тезата, че ресвератролът може да има положителен ефект върху здравето. "Ресвератролът се оказа въздух под налягане. Времето показа, че тези ползи за здравето просто не се появяват", казва той.

"Смяташе се, че някои храни са полезни заради съдържанието си на ресвератрол. Но ние не успяхме да докажем тази полезност". Професорът допълва, че, ако яденето на тъмен шоколад, плодове и пиенето на вино са полезни за здравето, то това се дължи на друга тяхна обща съставка.

Тези факти налагат нуждата от повече научни изследвания в тази връзка. British Heart Foundation в момента извършва свое собствено проучване на ресвератрола. Изводите на професора и неговите колеги са поместени в JAMA Internal Medicine.

За още съвети на тема "Здраве" станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 20.05.2014|17:48
Със сигурност влияе много добре.
6
Не е посочен 20.05.2014|14:47
За мен, но категорично е полезно, истински елексир, стига да не е някакъв концентрат, продаван ни за вино.
5
Не е посочен 19.05.2014|16:35
Има и то много голяма, то помага за много неща, стига да не се прекалява.
4
Не е посочен 19.05.2014|16:28
Виното се е смятало от време оно за елексир на младостта и то с пълно право, то е изключително полезно и за това дори може да се пийва и по време на диети. силен антиоксидант!
3
Не е посочен 19.05.2014|15:55
Гроздето е силен антиоксидант, за това умерената консумация на вино е по-скоро полезна.
2
Не е посочен 17.05.2014|14:35
знаем че е полезно за сърцето
1
Не е посочен 16.05.2014|18:39
За виното знам , че е полезно за здравето на човек.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay