Интересни факти за съня, показани чрез забавни GIF-чета

Вижте ги!

Интересни факти за съня, показани чрез забавни GIF-чета

Стотици пъти сте чували, че здравословният сън е изключително важен за организма на всеки човек. Редовното недоспиване може да доведе до най-различни смущения. Затова е важно да спим не по-малко от 8 часа на нощ.

За пореден път ще ви запознаем с различни факти за съня и човека, които доказват твърденията на учени и лекари. Обърнете им внимание и се замислете по какъв начин вредите на себе си и околните, когато не сте наспали. Ако имате проблеми със съня, не ги пренебрегвайте. Потърсете помощ от специалист.

1. Недоспиването се отразява върху кожата

Експеримент във Великобритания показва какви са ефектите върху кожата на жените, които са лишени от нормален сън. Това става с помощта на фотограф, който снима кожите на лицата им, след като спят по шест часа за пет поредни Те открили, че фините линии и бръчки са се увеличили с 45%, пъпки с 13%, а зачервяванията с 8%.

2. Липсата на сън повишава апетита.

Проучване показва, че недоспали хора приемат допълнително по 559 калории дневно. Те има по-ниски нива на лептин, хормона на ситостта.

3. По-малко часове сън могат да доведат по повече секс за жените.

Според проучване на Държавния университет в Кент през миналата година, колкото повече спят жените, толкова по-сексуално активни стават. Изследователите измерват съня на жените и тяхното ниво на сексуалното желание, като констатират, че всеки допълнителен час сън повишава вероятността за сексуална активност с 14%.

4.Според скорошно проучване на Галъп, 40% от всички възрастни американци са лишени от препоръчителния минимум от седем часа сън на нощ.

5. Подобни анкети показват, че от 32 до 60% от хората във Великобритания, повече от една трета от хората в Германия, както и две трети от тези в Япония, не получават достатъчно сън през седмицата.

6. Според австралийско проучване, след като сте били будни в продължение на 17-19 часа, може да изпитате когнитивно увреждане, подобна на това, когато нивото на алкохол в кръвта ви е 0.05%.

7. Ако останете будни за още няколко часа след това, познавателните ви способности са еквивалентни на пиянство.

8. Автомобилните катастрофи в целия свят, причинени от сънливост имат същите нива на смъртност и на контузии, като при употребата на алкохол.

9. Честотата на смъртните случаи, поради всякакви причини се увеличава с 15%, когато човек спи по-малко от пет часа на нощ.

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay