Истини и митове за кокосовото масло

За него допреди време се знаеше, че е богато на наситени мазнини и трябва да се избягва от онези, които не искат сърцето да им се пръсне в ранна юношеска възраст. Сега пак се знае същото, но то изневиделица започна да се тълкува по различен начин

Истини и митове за кокосовото масло

Някой е вградил магия в кокосовия орех. Това ще да се е случило през последните няколко години, защото преди това никой не се превъзнасяше чак толкова по продуктите му. Вземете за пример кокосовото масло. За него допреди време се знаеше, че е богато на наситени мазнини и трябва да се избягва от онези, които не искат сърцето да им се пръсне в ранна юношеска възраст. Сега пак се знае същото, но то изневиделица започна да се тълкува по различен начин. По какъв точно, ще ни разкажат нашите колеги от Fitwell.bg.

Да, кокосовото масло съдържа повече наситени мастни киселини от всяка друга нехидрогенирана мазнина, която може да откриете на пазара или в природата. Много стабилно е и се отличава с дълга трайност, дори и на стайна температура. Съдържа лауринова киселина, за която е известно, че има свойството да повишава както "добрия", така и "лошия" холестерол. Това може да окаже влияние върху липидния профил на човек, но в никакъв случай не означава, че ще му гарантира защита срещу формирането на атеросклеротични плаки.

Някои "гурута" в храненето като доктор Меркола и доктор Оз обичат да приписват на лауриновата киселина ред свръхствойства, сред които ускоряване на метаболизма, защита срещу вируси, подобрена функция на щитовидната жлеза, противосъстаряване, подобрена инсулинова чувствителност, засилен имунитет и какво ли още не, но истината е, че няма солидни научни доказателства в подкрепа на нито едно от тези твърдения.

Нещо повече, ако трябва да бъдем абсолютно трезви в преценката си, спокойно можем да кажем, че енергията в кокосовото масло се състои изцяло от така наречените празни калории – престъплението, в което обвиняваме "доказано" вредни храни като рафинираната захар и бялото брашно.

Да, средноверижните мастни киселини в него са изключително бърз източник на енергия, който не води до драстично повишаване на нивата на кръвна захар. Това обаче може да бъде и нож с две остриета, тъй като приемът им временно прекратява използването на телесните мазнини като източник на енергия и в голямата си част те биват нищо повече от гориво. За съжаление тялото изгражда клетъчни мембрани и други важни структури от дълговерижни мастни киселини, които няма как да получим в изобилие от кокосовото масло.

Истини и митове за кокосовото масло
Макар и кокосовото масло да не е "изчадието", за което е било смятано едно време, то не е и принцът на бял кон, за когото се опитват да ни го продадат (именно това е точната дума) днес. Замяната на известен дял от мазнините в диетата с него може да има благоприятен ефект върху серумния ви холестерол, но това не означава, че рязко ще снижите риска си от сърдечносъдови заболявания.

Засега е известно с потенциалните си антибактериални свойства, но тепърва предстои да разберем докъде се простират те. Структурата му го прави особено подходящо за термична обработка на храна, дори и при много високи температури, но не всеки може да се абстрахира от специфичния му вкус.

За сметка на това имаме много добър опит с употребата му в козметиката, където ефектите могат да бъдат наблюдавани много непосредствено. 

Още интересни и полезни статии от Fitwell.bg:

Пастата за зъби мрази вкусовите ви рецептори

Гмурни се надълбоко

Най-симпатичните кибритени кутийки на света

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 06.06.2013|17:12
В последно време се лансира като супер полезен продукт и се дава в много здравословни рецепти, но май не трябва съвсем без забележки да го консумираме.
14
Не е посочен 06.06.2013|14:15
Май е доста надценявам продукт в крайна сметка. В същото време кравето масло, ама истинското получава своята реабилитация.
13
Не е посочен 06.06.2013|12:04
Много интересна статия не знаех нищо за кокосовото масло.
12
Не е посочен 06.06.2013|10:17
Не си падам по кокоса и кокосовото масло, макар да има благоприятно удоволствие, определено не мога да се абстрахирам от вкуса му, но в козметиката определено се вписва много добре.
11
Не е посочен 05.06.2013|18:02
на мен ми е тежко
10
Не е посочен 05.06.2013|17:30
Значи все пак трябва да имаме едно наум с него и да ге възприемаме като супер прахвалена храна, игнорирайки други масла.
9
Не е посочен 05.06.2013|16:43
никога не съм се замисляла какво знам за кокосовото масло.
8
Не е посочен 05.06.2013|16:39
Не знам но аз много го обичам кокосовото масло и като ядене и като козметика;)
7
Не е посочен 05.06.2013|16:30
не знам, ама аз го обичам
6
Не е посочен 05.06.2013|15:44
Това е една статия , която ми е много полезна
5
Не е посочен 05.06.2013|15:43
вероятно има предвид за пържене, тъй като кокосовото масло е доста устойчиво на високи температури като животинските мазнини, но най-често се използва и в разни сурови сладкиши.
4
Не е посочен 05.06.2013|15:30
Много интересна статия за кокосовото масло.
3
Не е посочен 05.06.2013|15:22
много обичам кокос
2
Не е посочен 05.06.2013|14:54
пържене в сладкиши ли , много странно ??
1
Не е посочен 05.06.2013|13:17
"но не всеки може да се абстрахира от специфичния му вкус" - ползвали ли сте подобно нещо за пържене и в сладкиши?! Тъй като според мен е точно обратното има изключително неутрален вкус.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay