Как се дава първа помощ при различните видове изгаряния – интервю с д-р Бенкова от МБАЛ ВИТА

Как се дава първа помощ при различните видове изгаряния – интервю с д-р Бенкова от МБАЛ ВИТА

Д-р Елена Бенкова - специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургияи част от екипа специалисти на Отделението по Пластична, реконструктивна и естетична хирургия на МБАЛ ВИТА, дава съвети как да действаме, за да сме максимално полезни при случаи на изгаряне.

Д-р Бенкова, какво представлява изгарянето?

Изгарянията са увреждане на кожата и подкожните тъкани в резултат на термична,химична,електрическа или лъчева травма със засягане на функцията на всички органи и системи в човешкия организъм.

Начините на получаване на изгарянията в различните възрастови групи се различават.

Какви изгаряния се срещат често през летния сезон ?

Пламъковите изгаряния са често срещани през лятото.Получават се при разпалване със запалителна течност на барбекюта,ползване на неизправни газови бутилки,палене на стърнища и други.

Тези изгаряния са обширни,дълбоки и почти винаги засягат откритите части на тялото-лице и ръце.Когато възникнат в затворени помещения,водят до изгаряне на дихателните пътища и интоксикация от вдишаните  дим и токсични газове.

Изгарянията от горещи течности –попарване с гореща вода,кафе,супа и други, обикновенно не са обширни и дълбоки.

Изключение е изгарянето с нагорещена мазнина.Поради по-бавното  охлаждане на мазнините,изгарянето е ограничено,но дълбоко.

Контактните изгаряния се получават при директен контакт на тялото с нагорещен предмет.Пораженията са ограничени,но дълбоки и често имат формата на предмета-скара,котлон и др.

Електрическитеизгаряния в домашни условия са най-често от "избухнал"разклонителпри опит да се включи уред в него.Обикновено са повърхностни и ограничени,може да се изяват само с опушване и зачервяване на кожата.

Химическите изгаряния са сравнително редки.Получават се при опит за отпушване на сифони,тоалетни и др.Поплощ са ограничени.Дълбочината на засягане на тъканите обаче, може да се прецени чак след няколко дни.

Слънчевите изгаряния са много актуални сега през лятото. Те са повърхностни и  обширни.

Как да действаме в случай на изгаряне, за да съхраним възможно най-добре здравето и живота на пострадалия?

Първото нещо, което трябва да направите при изгаряне, е да прекратите  действието на поразяващия фактор.

На второ място да  отстраните притискащитенеща в областта на изгарянето-часовници,пръстени,гривни,колани и др.

На трето място да охладите засегната зона с хладка до студена течаща вода за около 20 минути.

При химически изгаряния средство на изборза измиване  е течаща вода,като се внимава да не попада върху здравата кожа.Не се препоръчва неутрализирането на киселинен агент със слаба основа и обратното,защото при тази химическа реакция се отделя топлина,която допълнително уврежда тъканите.

После трябва да  покриете засегнатия участък със стерилна марля или кърпа и да потърсите  специализирана медицинска помощ.

Ако има мехури, не ги пукайте,за да не се инфектира изгорената област.

Не се опитвайте да отстранявате залепнали материи за кожата-разтопен метал,цимент,стопени изкуствени дрехи,чорапи и др.

А има ли някакви традиционни начини за справяне с изгарянията?

Битуват различни народни средства за  лечение на изгаряния.Намазване с мазнина, кисело мляко,яйца, машинно масло;налагане с различни плодове и зеленчуци;поръсване със сода за хляб,пипер и всевъзможни други "бабини илачи".

Битува и грешното схващане, че "рана не се мокри" и че "раната трябва да диша".

Напротив,най-доброто,което може да направите след изгаряне, е да измиете областта със сапун и вода, да направите хлабава,по възможност стерилна превръзка и да посетите специализирано здравно заведение.

В противен случай рискувате да инфектирате изгореното място и след няколко дни да ви се наложи да потърсите лекарска помощ.

Всяко забавяневоди до удължаване на лечението и до по-лоши крайни резултати!

Не подценявайте травмата изгаряне. Лечението не приключва със заздравяването на раните. Понякога лечението на последиците от едно неправилно лекувано изгаряне е много по-сложно и продължително от лечението на самото изгаряне.Затова ви съветвам навреме да търсите специализирана медицинска помощ, независимо от тежестта на травмата.

Д-р Бенкова, къде може да Ви намерят пациентите с проблеми с изгарянията и техните последици?

При нас, във ВИТА, може да получите цялостна консултация и лечение, като се запишете за преглед на телефоните на Регистратура или през superdoc.bg.

Освен това, във връзка с Профилактичната здравна програма на ВИТА, може да се възползвате и от безплатните прегледи през август, които са обявени на сайта на болницата ТУК.

Очакваме Ви!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay