Какво може да се случи с косата ви, ако я връзвате на конска опашка непрекъснато

Какво може да се случи с косата ви, ако я връзвате на конска опашка непрекъснато

Конската опашка понякога е най-лесната и практична прическа. Можете да я носите у дома, по пижама, навън с приятели, облечени в небрежен тоалет, или дори на червения килим с красива рокля и високи токчета - точно както много пъти са правили любимите ни знаменитости. Но е важно да имате предвид колко често носите косата си по този начин. Ако имате навика да връзвате косата си твърде стегнато и да я държите така цял ден, може да се сблъскате с някои неприятни проблеми. 

Ето кои са страничните ефекти на тази красива прическа:

1. Може да развиете мигрена

Главоболието от опашка е толкова истинско и познато. Това е вид алодиния, което означава, че е нормално да причинява болка. Косата ви не е чувствителна към болка, но под космените фоликули има нерви, които могат да бъдат задействани от силното придърпване. 

2. Скалпът ви може да започне да боли

Точно както при главоболието от конска опашка, нервите, които се задействат при прекалено стягане на скалпа. Всъщност идва от кожата и перифоликуларната област на скалпа ви, което означава областта около всеки косъм. Така че нервните окончания, прикрепени към всеки косъм, всъщност са засегнати. Вероятно ще забележите болката веднага след като разпуснете косата си.

3. Може да изпитате болки в гърба

Скалпът ви може да е подложен на силен стрес, особено ако имате гъста коса. Болката се появява и може да се разпространи чак до врата и гърба. Това се случва, защото активирате още повече сензорните нерви, като принуждавате цялата тази коса да стои изправена. И често използваме много малък ластик за коса, за да направим това.

4. Кожата на лицето ви може да се разтегне

Прекомерните опашки определено не са полезни за кожата ви, защото тя губи своята еластичност. С времето ще изглеждате по-възрастни. Ако държите косата си толкова стегната всеки ден, кожата ви може да остане опъната за по-дълъг период от време.

5. Косата ви може да се заплете

Носенето на стегната опашка в продължение на дълъг период от време може да доведе до триене и напрежение в косата ви. Бъдете готови да отделите много време за разплитане на косата си от възли. 

6. Косата ви ще се начупва по-лесно

Косата ви е доста крехка, така че да я дърпате през цялото време и да я държите с ластик няма да я направи по-силна. Напрежението може да доведе до накъсване. Ще бъде още по-лошо, ако решите да спите с косата си на опашка.

7. Може да развиете алопеция

Тяговата алопеция е специфичен вид загуба на коса по линията на косата и се появява, когато върху косата се прилага напрежение. Проверете скалпа си за малки подутини. Може също да почувствате нежност или усещане за образуване на корички. За щастие можете да накарате косата ви да порасне нормално, ако промените навика да носите опашка толкова дълго.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay