Какво се случва с тялото ви, ако първото нещо, което правите сутрин, е да пиете кафе

Какво се случва с тялото ви, ако първото нещо, което правите сутрин, е да пиете кафе

Група изследователи от Университета в Невада-Рено откриха, че утайката от кафето може да се използва като биодизел и съвсем вероятно в близко бъдеще изпаренията на автомобила ви да миришат като чаша прясно сварено капучино. Но тази първа чаша кафе, която подхранва повечето от нас сутрин, може да не е най-добрият начин да започнете деня си. Всъщност лекарите вярват, че най-доброто време да се насладите на чашата си кафе е между 9:30 и 11:30 часа.

Ето какво се случва с тялото ви, когато първото нещо, което правите сутрин, е да изпиете кафето си:

1. Може да се чувствате по-сънливи

Кафето е напитка за събуждане за много от нас, но пиенето му веднага след като сте станали от леглото може да има обратен ефект. Кофеинът удвоява нивата на хормоните на стреса и може да доведе до проблеми със съня, което води до умора. Ако започнете деня си с чаша капучино със захар, може да почувствате сънливост отново след кратък период от време. Това се случва, защото тялото ни произвежда инсулин, за да компенсира захарта, което води до спадане на нивата на кръвната захар, което води до липса на енергия и безпокойство.

Какво се случва с тялото ви, ако първото нещо, което правите сутрин, е да пиете кафе

2. Вашето тяло може да загуби основни минерали по-бързо

Редовното приемане на кафе рано сутрин може да доведе до загуба на много важни витамини и минерали. То може да саботира усвояването на желязо, магнезий и витамини от група В, които са жизненоважни за нашата нервна система. Твърде много кофеин също може да извлече калций от костите ви, правейки ги слаби и чупливи.

3. Това може да разстрои стомаха ви

Докато любимата ви напитка ще ви помогне да се събудите сутрин, тя може също така да ви подтикне да използвате тоалетната по-често. Всъщност някои специалисти дори препоръчват пиенето на кафе като начин за подготовка за определени изследвания. Кафето активира нашата нервна система, което от своя страна засяга дебелото черво и може да причини диария. Много хора също обичат да добавят мляко или сметана към сутрешната си чаша кафе и тъй като повечето от нас имат трудности с храносмилането на лактоза, това може да причини и дискомфорт в стомаха.

Какво се случва с тялото ви, ако първото нещо, което правите сутрин, е да пиете кафе

4. Това може да доведе до наддаване на тегло

Въпреки че черното кафе може да ви помогне да изгаряте мазнини, то също може да наруши здравословния ви режим на сън. Когато не спите достатъчно, сте склонни да се чувствате по-гладни и да имате повече желание за сладки неща. Много кафе напитки, като популярните капучино, мокачино и т.н., са пълни със захар и калории и може да качите излишни килограми.

5. Може да влоши безпокойството

Когато се събудите сутрин, нивата на хормоните на стреса обикновено са най-високи. Тъй като кофеинът е стимулант, то може да предизвика атаки на тревожност за някои хора. 

Какво се случва с тялото ви, ако първото нещо, което правите сутрин, е да пиете кафе

6. Може да изсуши кожата ви

Тъй като кафето ви кара да използвате тоалетната по-често, то дехидратира тялото ви. Когато станете дехидратирани, по-трудно токсините излизат от тялото през кожата ви. Това от своя страна изсушава кожата и я прави по-уязвима към различни проблеми, като преждевременни бръчки.

7. Това може да повиши нивото на кръвната Ви захар

Вашата сутрешна чаша кафе затруднява клетките ви да регулират кръвната захар, което може да доведе до различни заболявания. Високата кръвна захар от своя страна може да доведе до наддаване на тегло и дори да повиши риска от кожни инфекции.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay