Какво се случва с тялото ви, когато ядете твърде много месо

Какво се случва с тялото ви, когато ядете твърде много месо

Въпреки че месото е важна част от диетата на човек, яденето на твърде много от него може да е вредно за вашето здраве. Това не означава, че трябва да се откажете от вкусните пържоли от обяда си напълно, но е добре да бъдете информирани за това какво може да причини прекомерният прием на месо на тялото ви.

1. Може да развиете камъни в бъбреците

Протеините на животинска основа имат много съединения, наречени пурини. Те се разграждат до пикочна киселина и ако имате твърде много от тази киселина, може да развиете камъни в бъбреците. Можете да избегнете това, като ограничите консумацията на месо, а също и като пиете много вода.

2. Може да се дехидратирате

Поради излишъка от тази пикочна киселина, за която говорихме по-горе, може да се чувствате по-жадни от обикновено. Бъбреците ви се нуждаят от вода, за да разреждат всички токсични отпадъци, така че не забравяйте да пиете вода по всяко време, където и да сте.

3. Може да получите запек

Месото има много протеини, но не много фибри. Обикновено получавате тези фибри от плодове, зеленчуци или пълнозърнести храни, така че не забравяйте да включите всички тези категории храни в диетата си. Запекът и болезненото изхождане могат да бъдат едни от първите признаци, че приемът на фибри е твърде нисък. Така че не забравяйте да хапвате плодове и зеленчуци. 

4. Може да получите главоболие

Липсата на хидратация също може да причини главоболие. Това води до по-плътна кръв, което означава, че намален поток на кислород достига до мозъка. От друга страна, някои продукти на месна основа като салам или хотдог съдържат нитрати, които могат да увеличат притока на кръв към мозъка.

5. Може да имате сърдечни проблеми

Колкото повече фибри имате в диетата си, толкова по-защитено е сърцето ви. Ако ядете предимно месо, тогава нямате високо ниво на фибри. Червеното месо, особено, може да повлияе на сърцето ви. То може да утрои риска от сърдечни проблеми и съдържа много наситени мазнини. Наситените мазнини повишават нивото на лошия холестерол (LDL). 

6. Може да се разболявате по-често

Наситените мазнини, присъстващи в червеното месо и преработеното месо, не съдържат антиоксидантите, необходими на организма да победи всяко възможно възпаление. Най-често ще намерите тези антиоксиданти в плодовете и зеленчуците, затова е толкова важно да имате "цветна" диета. Цветовете на някои плодове са пигменти на определени групи антиоксиданти.

7. Може да имате лош дъх

Диета, състояща се от много високо съдържание на протеини и мазнини, но без въглехидрати, може да накара тялото да произвежда кетони. Кетоните се отделят чрез дишането и миришат като ацетон. Ето защо, ако някога сте спазвали кето диетата, може да сте имали проблеми с дъха. Така че не забравяйте да включите и някои въглехидрати във вашата диета.

8. Може да имате проблеми с косата и кожата

Месните продукти рядко съдържат витамин С. Витамин С играе решаваща роля за образуването на колаген, протеин, който прави кожата, косата, ноктите, костите и други да изглеждат много по-добре. Ако забележите неприятни промени в косата и кожата си, може да се наложи да преразгледате диетата си и да спрете да ядете месо. 

9. Може да имате слаби кости

Високите количества протеин могат да увеличат загубата на калций в урината. А калцият е абсолютно необходим за здравите кости. Вашето тяло не произвежда калций. Получава го само чрез храната, която ядете, или от добавки. Ако няма достатъчно, тогава костите ви могат да отслабнат.

10. Може да се чувствате по-уморени

Храните, които съдържат месо, са много по-трудни за смилане от храносмилателната ни система, отколкото всеки зеленчук или плод, който ядете. Ето защо тялото ви полага много повече усилия, за да усвои пържола и затова може да се почувствате малко мудни, след като сте яли нещо тежко.

11. Бихте могли да допринесете за изменението на климата

Изборът на ден, в който да не хапвате месо, може да има полза не само за тялото ви, но и за околната среда. Бихте могли да играете важна роля в намаляването на парниковите газове, тъй като в резултат ще се използват по-малко земя и по-малко говеда. Представете си, ако всички ние решим да го направим, бихме могли да живеем по-устойчиво.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay