Какво се случва с цикъла Ви след като родите?

Всеки казва, че нищо не е същото след раждането и това важи и за цикъла ви

След раждането тялото ви преминава през много промени- матката се свива, нивото на хормоните е нестабилно и цикълът се завръща. Цикълът е различен в различните периоди от живота на жената и периодът след раждането е един от тези моменти, в които цикълът претърпява промени. Ако това е първото ви раждане вероятно не знаете точно какво се случва с цикъла след него, затова прочетете какво ви очаква, трябва да бъдете подготвени.

От 1-ва до 6-та седмица

Ще има кървене, но това не е менструацията ви, още. Матката продължава да кърви от мястото, на което е била прикрепена плацентата. След първата седмица обаче ще забележите подобрение. През първите 6 седмици зацапването е напълно нормално, но ако продължи повече време, задължително трябва да се консултирате с лекаря си.

Много важно е да знаете, че през този период можете да забременеете. Това, че нямате цикъл, не означава, че забременяването е невъзможно. Не е препоръчително да правите секс първите 6 седмици след раждането, но все пак ако се случи- пазете се!

От 6-та до 8-ма седмица

Ако не кърмите, вероятно цикълът ви ще се върне точно през този период- 6-8 седмица след раждането.

Какво да очаквате? Обичайното или може би не? Тялото ви е преминало през много промени, затова още се приспособява. Възможно е първата ви менструация да е съвсем нормална, но ако е по-силна, по-слаба, по-болезнена и т.н., не се плашете. Никой не може да ви каже как ще реагира тялото ви, но вероятно ще влезе в ритъм. Има случаи обаче, в които цикълът ви никога не става същия като преди раждането.

Това също е периодът, през който трябва да започнете да пиете противозачатъчните хапчета, което също може да предизвика промени.

Ако менструацията ви е много обилна или много болезнена, обадете се на гинеколога си. Това може да бъде признак на хормонален дисбаланс, липса на витамини и други важни вещества и т.н.

От 8-ма до 24-та седмица

Ако кърмите, е възможно още да нямате цикъл. Пролактинът, хормона, който произвежда кърмата, спира овулацията. Затова е възможно да нямате цикъл дори 6 месеца след раждането. Очаквайте, когато все пак се появи, да бъде обилна и много болезнена менструация.

Ако не кърмите, но въпреки това цикълът ви го няма, не се притеснявайте, напълно нормално е. Раждането на бебе е прекрасен, но и много стресиращ момент, а стресът пречи на освобождаването на яйцеклетка, следователно цикълът липсва.

И не забравяйте, че ако имате някакви притеснения, трябва да се консултирате с лекаря си незабавно. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

7 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay