Подправката карамфил е удивителна и с много приятен мирис. Тя се бере на ръка в тропиците и представлява неразтворените розови на цвят пъпки на вечнозеленото дърво карамфил, наподобяващи малки нокътчета или съвсем ситни пръчици.
Отварата от карамфил има силно антибактериално действие. За целта счукайте няколко пъпки (колкото да напълните пликче за чай) и накиснете в гореща (но не вряща) вода. Оставете да преседят 8-10 минути. От отварата става и чудесна натурална вода за уста.
Ето и какви са най-сериозните ползи за здравето от употребата на карамфил:
1. Карамфилът съдържа значителни количества активен компонент, нарече евгенол ацетат, който през последните години е сериозен обект на проучвания от страна на учените за извършване на профилактика на токсичността и замърсителите на околната среда, сред които е въглеродния тетрахлорид. Също така играе сериозна роля при овладяване на различни форми на ракови заболявания на храносмилателния тракт, както и при възпаление на ставите.
Всичко полезно за карамфила - суперподправката с много ползи ще разберете във fitwell.bg!
3 | 0 |