Кератоза пиларис- какво представлява и как се лекува?

Кератоза пиларис- какво представлява и как се лекува?

Да разберем точно какви са пъпките по кожата ни и да намерим начин да се справим с тях не е лесна задача. Кератоза пиларис е кожно състояние, което се лекува доста трудно. При това състояние по кожата се появяват не точно пъпки, а по-скоро малки подутини. Всъщност това състояние е доста често срещано, макар и да не сте чували досега за него. 

Научете повече за кератоза пиларис, включително какво я причинява и как да я лекувате:

Какво е кератоза пиларис?

Кератоза пиларис е състояние на кожата, което се характеризира със сухи, груби петна и малки подутини, обикновено по горната част на ръцете, бедрата, бузите и задните части. Кератоза пиларис може да направи кожата суха и подобна на шкурка.

Подутините също могат да причинят дискомфорт. Подутините са безвредни, но могат да бъдат дразнещи, сърбящи и упорити. Кератоза пиларис (КП) може да бъде сбъркана с кожна инфекция или друго състояние, така че най-добре е да посетите дерматолог за точна и правилна диагноза. 

Какво причинява кератоза пиларис?

КП се причинява от излишното натрупване на протеин, наречен кератин, който запушва космените фоликули по кожата.

Последните изследвания показват, че недоразвитието или липсата на мастните жлези води до запушване на фоликулите. Мастните жлези са отговорни за отделянето на себум, който е естественото масло на нашето тяло, което осигурява здрава кожа, коса и нокти. Когато мастните жлези липсват или не функционират, това води до липса на естествено произведени масла, мазнини и киселини, които нормално насърчават здравия растеж на космените фоликули. Липсата на производство на масло причинява запушване на фоликулите, което води до тези характерни подутини, заедно със зачервяване и възпаление.

Силни ексфолиращи киселини и аромати, дори силни лекарства, също могат да влошат кератозата пиларис.

Сухият климат също може да влоши КП, а има и генетичен фактор, който играе роля, което означава, че ако някой в ​​семейството ви има КП, е по-вероятно да го развиете и вие.

Как се лекува? 

При някои хора КП просто изчезва, но при повечето хора трябва да се вземат мерки. Най-важното е да ексфолирате и овлажнявате кожата редовно. Ако имате този кожен проблем, избягвайте продуктите със силни аромати. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay