Лични вещи, които не трябва да споделяте дори и с най-близките си хора

Лични вещи, които не трябва да споделяте дори и с най-близките си хора

Всички знаем, че човек никога не трябва да взема назаем гребена или четката за зъби на друг човек. Има обаче много други лични вещи, които от време на време споделяме с другите, но наистина не трябва.

Червило или гланц за устни

Ако приятелката ви си е забравила чантичката с гримове не бързайте да ѝ предлагате червилото си. Заболявания като херпес могат лесно да се предадат чрез споделяне на червило или гланц за устни. Дори ако засегнатото лице няма очевиден обрив, вирусът може да присъства в лигавицата на устата и слюнката. В момента няма 100% ефективно лечение за херпес.

Ако вирусът се е проявил, спрете да използвате замърсеното червило. След като обривът изчезне, по-добре е да си купите нов продукт, за да предотвратите завръщането на болестта. За да избегнете натрупването на мръсотия и бактерии, използвайте чиста кърпичка, за да отстранявате периодично горния слой на червилото.

Слушалки

Всеки човек притежава уникален баланс на бактериална флора в ушната си кал. Всеки път, когато решим да споделим слушалки с приятел, рискуваме да нарушим този баланс. Това от своя страна може да провокира инфекция на ухото. Можете да премахнете ушната кал от повърхността на слушалките, като използвате клечка или тампон, потопен във водороден прекис. Избягвайте да нанасяте твърде много течност, за да не повредите високоговорителите. Подложките могат да се дезинфекцират, като се поставят в алкохолен разтвор. В случаи на честа употреба не забравяйте да почиствате слушалките поне веднъж седмично.

Аксесоари за коса

Повечето хора знаят, че споделянето на гребена е лоша идея. Същото важи и за всички аксесоари за коса, които влизат в контакт със скалпа. Гъбичките и въшките лесно се разпространяват с помощта на ленти за глава, гребени, ролки или маша. Ластиците трябва да се перат в зависимост от честотата на употреба. Машата и металните щипки за коса могат да се изплакнат със сапунена вода. Не забравяйте да ги подсушавате след това.

Рол-он дезодоранти

Дори дезодорантите, които имат антибактериални свойства, могат да задържат бактерии от повърхността на кожата. Именно те причиняват неприятната миризма на пот, която се опитваме да неутрализираме.

Кърпи

Основната функция на кърпата е да абсорбира максималното количество течност от повърхността на тялото ви. Ето защо, дори когато сте напълно здрави, повишената влажност в банята постепенно превръща влажната тъкан на вашата кърпа в идеална среда за размножаване на мухъл, бактерии и гъбички.

Специалистите по хигиена съветват да сменяте кърпите на всеки 3-4 дни. Най-добре е да сушите кърпите си на балкона или на място без влага, вместо да ги оставяте в банята. Не забравяйте да подсушавате кърпите си след всяка употреба и не забравяйте да ги гладите след измиване.

Козметични принадлежности

Вашите пинсети, ножици за нокти, епилатори, самобръсначки и други аксесоари трябва да се използват само от вас. Когато се използват често, по тях полепват невидими микроскопични капчици кръв. Не ги споделяйте с никого, ако искате да избегнете херпес и гъбични инфекции. Почиствайте ги редовно с висок процент спиртен разтвор.

Аксесоари за грижа за кожата

Четките за почистване на лицето, масажните ролки и специалните гъби изглеждат достатъчно лесни за почистване. С течение на времето обаче, четините и неравностите им натрупват малки парченца кожа, които съдържат бактерии. Това може да причини акне и лющеща се кожа на лицето. Не забравяйте внимателно да измивате аксесоарите със сапунена вода след всяка употреба. Също така е препоръчително да ги сменяте на всеки 2-3 месеца.

Домашни чехли и пантофи

При посрещане на гости е естествено да им предложите чехли. Но по-добре купете специален чифт или два за използване само в такива случаи. Когато носите обувки, краката ви неизбежно започват да се потят, създавайки идеални условия за размножаване на гъбички. Опитайте се да избегнете нехигиеничния навик да слагате чехли на мокри крака, за да предотвратите появата на гъбички и бактерии.

Дори да говорим за любимия ви чифт, не ги носете твърде дълго: най -добре е да сменяте чехлите си на всеки 6 месеца. Не забравяйте да миете обувките си на закрито от време на време, ако материалът позволява. Като алтернатива, третирайте вътрешността на чехлите с дезинфектанти, като оцет.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay