Могат ли кафето и чаят да повлияят запека?

Могат ли кафето и чаят да повлияят запека?

Здравословните навици правят живота ни красив. Един такъв навик е да се събудите с помощта на чаша горещ чай или кафе. Докато за някои това е идеалният начин да започнат деня, за други консумацията на такъв тип напитки директно ги отвежда в тоалетната. И така, въпросът е какво в тези напитки предизвиква тази реакция на организма? Ето отговорът.

Ефектът на кофеина. Докато много от вас знаят, че сутрешната доза кофеин увеличава притока на кръв в мозъка и стимулира неговата активност, тя също така помага за облекчаването на действието на червата. Според експерти горещият чай или кафе работи като разширява кръвоносните съдове на храносмилателната система.

Водата може ли да има същия ефект? Ако не сте любители на чая или кафето, тогава можете просто да поите топла вода, може и с лимон, за да се справите с нередовния стомах. Според здравни експерти всяка топла и лека напитка може да ви помогне да отпуснете храносмилателната си система, защото тайната се крие в контракциите и релаксацията в храносмилателния тракт, което всъщност помага на изпражненията да преминат по-лесно.

Механизмът на храносмилането включва процес, наречен перисталтика, при който се появяват вълноподобни движения в червата. Според експерти е много важно храната да премине през стените на червата и тези вълни помагат за окончателното елиминиране на отпадъците от храната. Консумацията на топла напитка през сутрешните часове прави това по-лесно случването на това движение.

Имате ли някаква друга алтернатива? Експертите предполагат, че увеличаването на приема на богати на фибри плодове и зеленчуци също е много полезно за регулиране на движението на червата. В случай, че дори след използване на всички алтернативи почувствате дискомфорта, се препоръчва да се консултирате с лекар. Той ще диагностицира състоянието и би могъл да ви предпише нужните за състоянието ви медикаменти.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay