Може ли високо протеиновата диета да доведе до отслабване?

Може ли високо протеиновата диета да доведе до отслабване?

От трите макронутриента, протеинът се счита за най-важен за отслабване и изграждане на мускули. Нашето тяло се нуждае от протеини в голямо количество ежедневно, за да възстанови клетките и да създаде нови. Освен това помага да се чувства по-пълноценно за по-дълго време и се казва, че засилва метаболизма, което може да ускори процеса на отслабване. Това са няколко причини, поради които трябва да консумирате протеини, когато искате да загубите няколко излишни килограма.

За съжаление връзката между метаболизма и приема на протеини може да не е толкова проста, колкото звучи. Неотдавнашно проучване предполага, че приемането на повече протеини не ви помага да отслабнете. То може само да гарантира, че имате повече мускули, отколкото мазнини в тялото. Истината за приема на протеини и метаболизма е следната. Проучване разкрива, че не протеинът увеличава метаболизма, а изграждането на мускулна маса от високия прием на протеини. Изследователите са направили това заключение, след като са извършили подробно проучване, за да определят как приемът на протеин влияе върху метаболизма. За това те поставят 16 здрави възрастни на висококалорични диети за осем седмици. Диетата се състои от различни количества протеини: 5%, 15% и 25% протеин.

Участниците консумират с 40% повече протеини от това, което хората обикновено ядат, за да поддържат здравословно тегло. В крайна сметка се установява, че хората на високо протеинова диета качват същото количество тегло. Но изненадващото е, че хората, които ядат нормална или високо белтъчна храна, съхраняват 45% от излишните калории като мускули, докато тези на диета с ниско съдържание на протеини съхраняват 95% от излишните калории като мазнини.

Разликите са драстични, но изследователите не са сигурни как протеинът променя начина, по който тялото съхранява калории. Но е напълно ясно, че приемът на протеини може да промени процента на телесните мазнини. Всъщност промяната в процента на мускулна маса може да ускори процеса на отслабване чрез засилване на метаболизма.

Колко протеин трябва да ядете на ден? Нашето тяло не съхранява протеини по начина, по който съхранява други хранителни вещества. Затова трябва да го консумираме всеки ден. Здравият възрастен трябва да консумира приблизително 0,80 грама протеин на килограми от телесното си тегло. Смята се, че 25 до 45 процента от дневните ви калории идват от протеини. Включете здравословни източници на протеини във вашата диета като постни протеини, като постно месо, морски дарове, боб, соя, нискомаслени млечни продукти, яйца, ядки и семена. Плодовете и зеленчуците като боровинки, ягоди, малини, зеленчуци, чушки, гъби и кръстоцветни зеленчуци също са здравословен избор.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay