Протеини: приемате ги грешно!

Ето кои са най-често допусканите грешки

Протеини: приемате ги грешно!

Протеините са много ценни хранителни вещества, които трябва да приемаме всеки ден. Повечето хора мислят, че трябва да ги изключат от менюто си, ако искат да отслабнат, но това е абсолютно грешно. Ето кои са 5-те най-често срещани грешки при консумирането на протеини:

  1. Не достатъчно или прекалено много

    Препоръчително за жени между 19 и 70 години е да приемат средно 46 грама протеин на ден. Разбира се, това е относително, тъй като теглото и нивото на активност при всеки са различни. Например при по-активните хора препоръчителният прием е 80 грама

  2. Недостатъчно разнообразие

    Повечето хора мислят, че единствените храни, богати на протеини са пиле, яйца и протеиновите барове. По този начин изключват другите полезни форми на протеина като тофу, ядки, семена, бобови растения, пълнозърнести храни и зеленчуци. Най-важното правило при здравословното хранене е разнообразието.

  3. Недостатъчно количество протеин след тренировка

    Когато тренирате, имате нужда от протеин, защото прави мускулите по-силни. 30 минути след тренировка е добре да приемате протеини под формата на мляко, яйца, ядки или протеин на прах. Изследванията доказват, че тези храни намаляват мускулните болки.

  4. Приемате повече от 30 грама протеин на едно хранене

    Трябва да разпределите дневния прием на протеини между всички ястия за деня. Ако приемете повече от 20-30 грама на едно хранене, организмът не може да го усвои.

  5. Междинни хранения без никакъв протеин

    Междинните хранения не се правят от скука или просто ей така. Идеята е да ви заситят до следващото хранене. Тези междинни хранения трябва да съдържат между 6 и 10 грама протеин. Например може да хапнете кисело мляко, овесени ядки или фъстъчено масло.   

    Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay