Малко над половината от американците казват, че няма да ядат храна, направена от човек, който е ХИВ позитивен, според проучване на Casey House, болница за ХИВ в Торонто. За да се бори със стигмата и погрешната информация, неправителствената организация откри ресторант, където всички готвачи са ХИВ позитивни.
Все пак, за да потушим страховете, Пол Волбердинг, директор на Института за изследване на СПИН в Калифорнийския университет в Сан Франциско споделя мнение по няколко въпроса, свързани с това дали можете да получите ХИВ от храна, приготвена от човек, който носи вируса.
Имате ли притеснения относно храната, приготвена или сервирана от човек, който е ХИВ позитивен?
Не. Повечето хора вероятно вече са били обслужени от човек с ХИВ, не са го знаели и не са получили вируса. Това е така, защото ХИВ се прехвърля само от течности към течности - кръв в кръв или чрез секс.
Но какво ще стане, ако готвачът се пореже?
По-голямата част от хората с ХИВ са на лечение и имат неоткриваема част от вируса в кръвта, което не е в състояние да ви зарази. И все пак, ако готвачът се пореже, той ще спре да готви, ще изхвърли храната, ще превърже раната и ще дезинфекцира района, както би направил всеки готвач.
Ами ако не забележи, че се е порязал?
Дори ако малко количество кръв попадне в храната, без никой да забележи, кухнята е неблагоприятна среда за вируса.
Какво точно означава неблагоприятна среда?
Излагането на въздух и топлина по време на готвене ще убие вируса.
Какво ще се случи, ако кръвта на готвача попадне в студено ястие, като салата, например?
Тъй като храната се консумира през устата, а не през отворена рана, стомашната киселина ще убие вируса, докато преминава през храносмилателната система.
А ако клиентът има раничка в устата?
Дори и така, не е възможно такова малко количество кръв да ви зарази.
Има ли случай, в който човек се е заразил с вируса чрез храна, приготвена от ХИВ позитивен?
Не, няма такъв случай. Има нулев риск от предаване на ХИВ по този начин.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
2 | 0 |