Ако все още мислите, че маслото, пълномаслените млечни продукти, червеното месо и яйцата са вредни, то или четете вариант на тази статия от миналия век, или досега сте черпили информацията си от грешната страна на интернет.
На първо време, позволете ни да ви приветстваме с "Добре дошли в бъдещето!", с "Добре дошли в правилния интернет!" или, за да бъдем по-универсални, с "Добре дошли в реалността!". Знаем, че за вас следната информация може да прозвучи объркващо и неправдоподобно, затова ще й придадем допълнителна тежест като ви я представим с думите на кардиолога Асийм Малхотра, който точно онзи ден публикува статията си "Наситените мазнини не са основният проблем" в British Medical Journal.
Тези от вас, които имат времето и желанието, биха могли да се запознаят с нея в цялост, а за всички останали нашите колеги от Fitwell.bg представят няколко избрани, но представителни откъса.
Мантрата, че наситените мазнини трябва да бъдат премахнати с оглед намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания се повтаря във всички насоки за здравословно хранене в продължение на близо четири десетилетия. Въпреки това научните сведения показват, че този съвет парадоксално е увеличил рисковете от тези болести.
Последните кохортни изследвания не подкрепят значима връзка между приема на наситени мазнини и сърдечносъдовите заболявания. Всъщност, наситените мазнини демонстрират превантивен ефект, вероятно заради храните, които ги съдържат.
Млечните продукти са образцови източници на витамини А и D. Съществува връзка между недостига на витамин D и смъртността от сърдечносъдови заболявания. Освен това калцият и фосфорът, които се намират в млечните, помагат срещу високо кръвно и може би имат обратна връзка с риска от сърдечносъдови проблеми.
През последните 30 години делът на енергията от мазнини в американското меню е спаднал от 40% на 30% (като абсолютни стойности приемът на мазнини е останал непроменен), но въпреки това затлъстяването през тези години е по-драстично от всякога.
Причината: когато лишиш храната от мазнини, вкусът й се влошава. Индустрията компенсира това, като заменя наситените мазнини с добавена захар. Научните сведения показват, че прекомерното количество захар е независим рисков фактор за развитието на метаболитен синдром (съвкупността от високо кръвно, анормална кръвна захар, повишени нива на триглицериди, нисък HDL (добър холестерол) и увеличена обиколка на талията).
В предходните поколения случаите на сърдечносъдови заболявания бяха изолирани. В момента две трети от приеманите в болница с инфаркт на миокарда имат метаболитен синдром, но 75% от тези пациенти са с напълно нормални нива на общ холестерол. Може би в крайна сметка проблемът не е в общия холестерол?
Въпреки разпространеното схващане, че високият холестерол е значим рисков фактор за коронарна болест, няколко независими популационни изследвания сред здрави възрастни показват, че ниският общ холестерол се асоциира със сърдечносъдова и друга смъртност.
Скорошно изследване сред 150 000 пациенти, приемащи статини, показа "неприемливи" странични ефекти, в това число миалгия, стомашно-чревен дискомфорт, нарушения в съня и паметта, както и еректилна дисфункция, сред 20% от участниците. Това противоречи на основните изследвания на статини, които демонстрират миопатия и мускулни болки в само един на 10 000 души.
Преминаването към хранене от средиземноморски тип след инфаркт има близо три пъти по-силен ефект за намаляване на смъртността в сравнение с приема на статин.
Терапията с лекарства може да уталожи симптомите, но не и да промени патофизиологията. Лекарите трябва да обърнат по-голямо внимание на превенцията. Крайно време е да разбием мита за ролята на наситените мазнини в заболеваемостта от сърдечни болести и да поправим щетите от съветите, които доведоха до масовото затлъстяване.
Ако тази тема ви е интересна и имате какво да споделите по нея, направете го в страницата на Fitwell във Facebook! А ето и още няколко интересни статии из техните виртуални страници:
Суперхраните, които са наистина супер
Хората, които никога няма да бъдат във форма
Спете спокойно, всяка храна причинява рак
1 | 0 |