Истината за омега-3, която иначе ни спестяват

За съжаление масовото знание за тях се изчерпва с думите "полезни" и "есенциални"

Истината за омега-3, която иначе ни спестяват

Дори и да не се интересувате особено от здравето си, няма как да ви е убегнала информацията, че има едни мазнини, за които никой не твърди, че са вредни, даже напротив. Хванете произволен човек на улицата, питайте го какво знае за омега-3 и неизменно ще чуете поне една от думите "полезни", "добри", "незаменими", "есенциални", "важни" и други положителни прилагателни.

За съжаление масовото знание за тях се изчерпва горе-долу дотук. Това не е проблем за бизнеса с хранителни добавки, но определено е в ущърб на потребителя, който иска да направи информиран избор и този избор да е от полза за здравето му. Тук на помощ идват нашите колеги от Fitwell.bg с ценна информация, която производителите иначе спестяват.

Когато говорим за мастни киселини от семейството на омега-3, обикновено имаме предвид следните: ALA (алфа-линоленова киселина), EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина). Наименованията в скобите са незадължителни и почти невъзможни за произнасяне и запаметяване.

Първата от тях (ALA) се намира в храни от растителен произход като ленено, конопено, тиквено семе, чиа, орехи и техните масла. За нея се казва, че е късоверижна, тъй като в структурата й има по-малък брой въглеродни атоми.

Втората (EPA) и третата (DHA) от своя страна са характерни най-вече за морските обитатели и някои водорасли. Техните вериги са дълги, тъй като въглеродните атоми при тях са повече - съответно 20 и 22.

Според съвременната наука за храненето само първата от тях е есенциална в класическия смисъл на понятието. Това ще рече, че ALA е единствената от трите, която не може да се произвежда от човешкия организъм и трябва да бъде набавяна от храната. Затова и много хора се объркват, мислейки, че тя е най-важната.

Реално, концентрацията на ALA в кръвта и клетъчните мембрани е по-малко от 0,05% и повечето ползи от нея възникват едва след конвертиране от тялото в EPA, която на свой ред може да бъде удължена до DHA (която представлява до 30% от мастните киселини, съставящи ретината и мозъка).

Ефикасността на конвертиране обаче зависи от редица фактори, като в наличната към момента научна литература могат да бъдат открити проценти на конверсия от ALA към EPA, вариращи между 0,2% и 8%. По-нататъшното превръщане в DHA, от своя страна, е още по-ограничено. Цифрата, около която повечето автори се обединяват, е 0,05%.

Можете да си го представите по следния начин: ако си купите добавки с ALA за 100 лева, EPA възвращаемостта от тях ще бъде около 20 стотинки, а DHA възвращаемостта - около 5. Дадете ли парите си за добавки с EPA и DHA* обаче, тялото ви ще получи точно толкова, колкото му купувате. В този смисъл рибата е много по-добро решение от семената и ядките.

И като стана дума за семена и ядки, не можем да не споменем и още един не много добре известен факт - водещ фактор, който има значение за това колко ALA превръщате в EPA и DHA, е диетата. Ако менюто ви е богато на омега-6 мастни киселини и по-специално - на линолеова киселина (LA), тази ефикасност значително намалява.

Под линолеова киселина разбирайте основните мазнини, които можете да намерите в олиото от гроздови семки, слънчогледа, орехите, сусама, фъстъците, бадемите и най-вече в техните масла. Това е особено лоша новина за вегетарианците, които консумират доста от тези храни и същевременно не могат да приемат EPA и DHA от животински произход. За тях единственият алтернативен източник на тези дълговерижни мастни киселини е маслото от водорасли, което, за жалост не е особено разпространено на нашия пазар и се предлага на твърде висока цена.

* DHA може да бъде ретроконвертирана сравнително ефикасно в EPA, което ще рече, че тя е истински "есенциалната" мастна киселина.

Ако намирате тази информация за полезна или пък не сте напълно съгласни с нея, посетете Facebook страницата на нашите колеги от Fitwell, за да споделете мнението си с тях.

А ето и още няколко любопитни материала, които може да прочетете във Fitwell.bg:

Когато кофеинът е отрова

Калории, ама празни

Конецът за зъби - магьосник в кухнята

22 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 24.10.2013|19:25
и аз смятам така, трябва да има разнообразна храна.
6
Не е посочен 18.10.2013|19:43
За мен вегетарианството и веганството, както и разните там суровоядства и не знам какво не са здравословни режими, след като се прибягва до всякакви неестествени и измислени източници на незаменими хранителни вещества.
5
Не е посочен 18.10.2013|16:52
С тази мания по-здравословното хранене някои хора според мен изпадат в крайности. Добре е да има периоди на пост, на пречистване и прочие, но и да не лишаваме организма си от нищо.
4
Не е посочен 18.10.2013|16:27
Много добра статия
3
Не е посочен 18.10.2013|14:55
Това винаги продава, каква е истината само те си знаят.
2
Не е посочен 18.10.2013|14:50
Полезна статия, като цяло за храните има доста спекулативни твърдения и много от тях се използват като маркетингов трик.
1
Не е посочен 18.10.2013|14:37
полезно
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay