Няколко признака, че консумирате прекалено много хляб

Няколко признака, че консумирате прекалено много хляб

Смята се, че средно човек изяжда около 25 килограма хляб годишно. Хлябът е една от най-консумираните храни. Вкусен е, лесен за съхранение и пренасяне. Но подобно на повечето вкусни неща, хлябът не е особено полезен за здравето. Когато прекалим с хляба, тялото ни започва да ни дава знаци. Ето кои са те:

1. Получавате запек

Хората, които имат непоносимост към глутен или страдат от цьолиакия, но не знаят за това, могат постоянно да се чувстват подути. Не само това, но имат проблеми да ходят до тоалетната, тъй като червата им са "блокирани". Може да нямате непоносимост към глутен, но да имате висока чувствителност, когато консумирате пшеница и други зърнени храни. Най-доброто нещо, което можете да направите в този случай, е да направите серия от изследвания, за да видите дали глутенът Ви вреди.

Не забравяйте, че в почти всички страни около 0,5%-1% от населението има цьолиакия. Това означава, че дори и да страдате от нея, има много заместители, които можете да хапвате.

2. Огладнявате

Силно рафинираните зърнени храни, като бял хляб, бял ориз, гевреци и бисквити, са с високо съдържание на калории. И начинът, по който работят, е да ви карат да искате да ядете повече, заради съдържанието на захар. Ето защо, когато се чувствате тъжни или стресирани, посягате към онези рафинирани зърнени храни, които моментално ще ви накарат да се почувствате по-добре.

Ето защо може да забележите, че наддаване на тегло, нещо, което може лесно да бъде предотвратено, ако преминете към пълнозърнести продукти. Проучване доказва, че тези продукти могат да ви помогнат да загубите мазнините по корема по-бързо от рафинираните зърнени храни. И това е така, защото съдържат повече витамини и минерали. 

3. Вашите нива на холестерол са високи

Обикновеният хляб, изпечен във фурна, може да не е отговорен за повишаването на холестерола, но купените от магазина печени изделия са. Продукти като кроасани, маслени кифлички и всички видове пакетирани хлебни изделия са с високо съдържание на трансмазнини. Тези продукти съдържат много масло и яйца, които могат да повишат холестерола ви, ако се консумират редовно.

Освен това повечето продукти, които съдържат глутен, попадат в същата вредна категория. Тези продукти варират и могат да включват пакетирани бисквитки и сладкиши, понички и повечето пържени храни. 

4. Имате твърде много пъпки

Рафинираните зърнени храни са виновникът и за друг проблем, с който може да се сблъскате. Храни като тестени изделия, бял ориз, юфка, зърнени храни и всички неща, приготвени с бяло брашно, могат да причинят обриви на кожата ви. Както показва проучване, хората, които консумират твърде много рафинирани въглехидрати, имат 30% по-голям риск от развитие на акне. Това е най-вече защото тези продукти са с високо съдържание на захар, нещо, което повишава нивата на инсулин.

В отговор на това увеличение андрогенните хормони стават по-активни и се развива акне. От друга страна, хората, които не консумират твърде много захар, имат по-малки проблеми с пъпки и акне.

5. Ставате изключително сънливи след хранене

Когато консумирате твърде много хляб ежедневно, в кръвта ви се отделят големи количества инсулин. Инсулинът помага на триптофана да остане в кръвта ви по-дълго, отколкото бихте искали. Триптофанът е аминокиселина, която помага за производството на серотонин и мелатонин, 2 невротрансмитера, които помагат за стабилизиране на настроението ви. Те също така насърчават съня и помагат за регулиране на цикъла сън-будност.

Ето защо може да се чувствате сънливи и прекалено спокойни след обилно хранене с рафинирани зърнени храни. 

6. Имате високо кръвно налягане

9 от 10 души консумират повече сол, отколкото е препоръчително, а хлябът, в различните му форми, е основният виновник. Една обикновена филийка хляб може да съдържа до 230 mg сол, което е 15% от дневната граница. Един обикновен сандвич ще има двойно на това количество. Силно преработени храни като пица, хлебчета, крутони и сандвичи увеличават количеството на натрий още повече.

Резултатът от високия прием на натрий е скок на кръвното налягане, което пък е причина за сърдечни заболявания и инсулти. 

7. Настроението ви има възходи и падения

Хлябът има способността да предизвиква много върхове поради високото си съдържание на захар, но тези върхове са последвани от сривове. Проучване показва, че ако рафинираните зърнени храни не се усвояват правилно, техните съединения могат да достигнат до мозъка и да причинят някои видове психични проблеми. Има доказателство, че хората, които са чувствителни към пшеницата, са по-склонни да страдат от шизофрения, биполярно разстройство, депресия и тревожност. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay